„Шрек 4” с резултати под очакваното

Четвъртият и вероятно последен филм от изключително печелившата поредица за зеленото чудовище Шрек, озаглавен „Шрек завинаги” оглави американската бокс офис класация и според предварителните резултати е донесъл приходи от 71.3 милиона. В това число са включени приходите и от 194 IMAX-а и от общо 2 373 3D екрана, което ще рече, ако се вземе предвид по-високата цена на билетите, че резултатите на филма не са никак добри. За сравнение, след като през 2001г. първият филм се превърна в истински хит с 42.3M за първите три дни и общо 267.7 милиона приходи, всеки следващ филм подобряваше рекорда за дебют. През 2004 „Шрек 2” отбеляза приходи от 108 млн. за първия си уикенд (трябва да се отбележи обаче, че той дебютира в сряда, а това са резултати от петък до неделя) и за кратко време се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена с 441 милиона долара приходи само в САЩ. А три години по-късно „Шрек 3” за първите си три дни касира 121.6 млн., което за тогава бе третият най-голям уикенд в историята и все още е най-големият анимационен дебют.

Все пак, ако не разглеждаме филма в перспективата на предишните части от серията, трябва да кажем, че 71.3 млн., съвсем не е чак толкова лош резултат. Това е най-големият анимационен дебют и общо третият за тази година.

След две седмици на първото място „Железният човек 2” отстъпва стъпка назад с 49% и заема втората позиция с 26.6 млн. и общ сбор от 251.3 млн. За същия период от време предшественикът му е регистрирал общо 223.1 млн., но пък уикендът му е бил 31,8 млн.

Третото място е за „Робин Худ” и 18.7 млн., което е с 48% по-малко спрямо миналата седмица. До момента епосът на Ридли Скот има общ сбор от 66.1 млн. и според специалистите има шанс да достигне до 110-115 млн.

Аманда Сейфрид и Ванеса Редгрейв с „Letters to Juliet” окупират четвъртото място с 9.1 млн., което представлява спад само от 33% спрямо миналата седмица. До момента филмът е събрал 27.4 милиона и по всичко изглежда, че ще приключи някъде около 55-60 милиона, което спокойно може да се разгледа като своеобразен успех.

Топ пет закръгля Куин Латифа (не сме целели каламбури) с „Just Wright”. За втория си уикенд комедията е касирала 4.2 милиона и общо 14.6 млн. до момента.

Голямата надежда на „Saturday Night Live” „MacGruber” катастрофира на шесто място с 4.1 млн., според предварителните резултати и още веднъж потвърждава неписаното правило, че филмите по скечове на „SNL” не се представят никак добре в бокс офиса.

Тази седмица филмите от топ 10 са донесли приходи от 141.9 милиона, което е с 15.7% процента по-малко от миналата година, когато „Нощ в музея 2” дебютира първи с 54.2 млн. и с 14.8% по-малко от 2008 г. когато „Индиана Джоунс и Кралството на Кристалния череп” оглави първото място с 100.8 млн. Трябва да се каже обаче, че предишните две години, този уикенд е бил част от по-дългия „Memorial Day” уикенд, благодарение на което резултатите са по-високи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *