"Железен човек 2" - Iron Man 2 - ревю, мнения, коментари

През 2008 г. „Железният човек” се оказа една от най-приятните филмови изненади, при това не само на комиксовия небосклон. Част от неоспоримите му плюсове бяха перфектеният кастинг; добре развитите герои, които в сравнение с обичайните за комиксовите филми апликации са направо отлични; умерен и стилизиран екшън, който е следствие на сюжета, а не трик за отвличане на вниманието от дупки и нередности; специалните ефекти, които взимат най-доброто от компютърната анимация и физическите ефекти, и история, която при все фантастичната вселена, в която се развива разказът, успява да бъде правдоподобна.

Разбира се, филмът не беше лишен и от един-два проблема, най-големият от които е модерният напоследък синдром на „първата част”, при който всичко очевадно е структурирано така, че да работи като първа част от трилогия или по-голям франчайз, а не като самостоятелен филм. Да не говорим за понякога дразнещия момент с произхода на героите.

И като стана дума за проблеми на първи части на евентуални трилогии, е редно да разгледам и тези на продълженията. В това отношение „Железният човек 2” е абсолютно клише. По-голям мащаб, вкарване на нови образи и връщане на всички стари – без значение дали са от полза за сюжета или не – повече злодеи и разбира се, повече екшън. Въпреки това мога да заявя, че филмът и всичко в него работи като една добре смазана машина (No pun intended) и цялостното ми усещане за него е като за едно от най-приятните кино преживявания които съм имал тази година.

Тони Старк - Робърт Дауни джуниър

Целият свят знае, че Тони Старк е човекът зад (или по-точно в) Железният човек, който става причина за умиротворяването на доста горещи точки по всички краища на света. Хората го обожават, но правителството на Съединените щати и завистливият бизнесмен и индустриалец Джъстин Хамър не са доволни от факта, че Старк не желае да сподели технологията с тях и се опитват да се доберат до костюма му. Благодарение на острия си, хаплив език, Тони Старк успява да излезе от ситуацията, само за да се изправи пред нов проблем – Иван Ванко, движен от личен мотив руски физик психопат, който е готов на всичко, за да го унищожи. На всичкото отгоре, Старк е изправен и пред сериозен физически проблем, който може да сложи край на живота му.

Още веднъж, царят на шоуто е Робърт Дауни джуниър. В нито един момент, този човек не оставя съмнение у мен, че е Тони Старк. Имам чувството, че не играе роля, а просто е самият себе си. Образът му е доста комплексен и за щастие на тези, които само опяват, че продълженията почти винаги пренебрегват развитието на героите за сметка на екшъна ще останат доволни, защото това е един от най-силните козове на филма. За съжаление, не виждаме прословутия му алкохолизъм, но за сметка на това ставаме свидетели на постепенната му физическа и психологическа разруха. Наистина е интересно как Старк слага в малкия си джоб враговете си и правителството на Съединените щати, но е неспособен да въведе ред в собствения си живот. Най-хубавото в случая обаче е, че част от проблемите, с които е принуден да се справя Старк, някак си придават и по-голяма дълбочина на предходните събития, като конфликта му с Обидая Стейн/ Iron Monger, (който дълго време изпълнява ролята на бащинска фигура за Тони), което е нехарактерно за така популярния за комикисите „ретконинг”.

Мики Рурк - Whiplash

Винаги съществува проблемът с няколкото злодея. Слава богу, тук говорим за различни по характер образи, които взаимно се допълват, вместо да се неутрализират, по начин, който ни е познат от „Спайдър-мен 3”. И може и да не са от класата на тези в „Черният рицар”, но поне са сюжетно мотивирани.

Изненадан съм колко обран е Мики Рурк в ролята на Иван Ванко/Whiplash. Определено руският не го докарва, но акцентът му, въпреки че на моменти е малко пресилен, се издържа. Всъщност образът му е малко клиширан, но за щастие не по онзи отвратителен начин, в който злодеят всъщност е бил добър човечец или учен, принуден да върши лоши неща поради причини, коя от коя по-неправдоподобни.

Сам Рокуел е уникален. Той просто е роден да играе мазници като Джъстин Хамър. Това е неговата роля. Освен това, вече е сред най-любимите ми продавачи на оръжие. Момента, в който предлага въоръжение за костюма на „War Machine” е истинско бижу, а „Бившата” изпрати в екстаз цялата зала. Образът няма какво да го анализрирам, с две думи Хамър е Тони Старк „wannabe”.

И като стана дума за „War Machine”, колкото и да харесвам Терънс Хауърд, трябва да призная, че Дон Чийдъл е далеч по-добър избор за Роди и респективно за „War Machine”, който в този филм най-накрая получава шанс да се развихри.

Скарлет Йохансон - Черната вдовица

За Скарлет какво да кажа? Тя е най-добрата. И аз се присъединявам към хората впечатлени от нейното присъствие. Да ни си помислите обаче, че става въпрос за актьорските й заложби? Вярно е, че и те са добри, но тук определено отстъпват на физическите й качества. Освен всичко друго, образът е важен и ако не сте запознати с неговата история, гарантирано ви чака приятна изненада. Забавна е, секси и бойните й сцени са впечатляващи. Ако може да използвам думите на самия Тони Старк, ще кажа, че и аз „искам такава”.

„Железният човек” като първия самостоятелно продуциран филм на „Marvel”, постави основите на това, което в бъдеще ще се превърне в една обща филмова вселена, подобна на тази от комиксите, за която феновете мечтаят от край време. И „Железният човек 2” продължава в същия дух, само дето този път нещата са малко по-очевидни. Няма как да пропуснете щита на „Капитан Америка”, а ролята на Ник Фюри е несравнимо по-голяма (всъщност, реално погледнато той нямаше роля в първия филм) и научаваме далеч повече неща за S.H.I.E.L.D . и „Avengers” Разбира се, имаме и задължителното камео на Стан Лий, който отново се появява като известна личност.

Железният човек 2 – ревю

Както може да се очаква, екшънът е много повече, но и този път той служи по-скоро като функция на историята. Ефектите са на изключително ниво и просто е невъзможно да кажете къде свършва истинският костюм и къде започва компютърният образ. Но и тук както при първия филм, накрая ми се искаше нещо повече от финалната битка.

За финал, и този път след края на надписите има сцена, която ще екзалтира феновете и ще хвърли в смут незапознатите с митологията на най-известните образи на „Marvel”. На мен лично ми се наложи два пъти да обяснявам на колеги какво точно се вижда накрая.

Накрая, в случай, че сте се загубили в толкова много разхвърляна информация искам да подчертая, че „Железният човек 2” работи. На моменти с един-два „бъга” в системата под формата на класически клишета, но все пак работи. Изключително забавен, развлекателен и изпълнен с множество моменти, които ще накарат средно вманиачените фенове като мен да го обсъждат с удоволствие. И последно искам да повторя, че цялостното ми усещане за филма е като за едно от най-приятните кино преживявания, които съм имал тази година.

Предвид това и успеха на първия филм, спокойно мога да кажа, че 400-те милиона в Америка не му мърдат.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Чакам премиерата!!! :0

    Не знам дали сте гледали една от частите на иначе глупавото филмче "Хълк"-зеленият грамадан стои /в образа на човек/ в един бар и при него влиза… Тони Старк /отново Р.Дауни/ и му предлага "кооп"-режим на работа. Пичовете от "Marvel" не са пропуснали да си промотират и другите образи! :0

  2. Не знам за вас, но аз виждам как все още не са качили HD варианта на филма в тракерите. ;(