True Grit

В най-слабия втори уикенд на януари от 11 години насам, двете нови предложения за тази седмица, „Сезонът на вещиците” и „Country Strong”, дебютираха със скромни резултати и битката за първото място в американския бокс офис остана да се решава между ветераните „Запознай се с малките” и „True Grit”.

Според предварителните резултати, с 15 милиона долара, след две поредни седмици на второ място, победител от тази битка излиза „True Grit” на братята Коен. Филмът губи само 39% от приходите си спрямо изминалата седмица и общите му резултати за 19 дни на разпространение възлизат на 110,4 млн., с което той става първия филм на братята, преминаващ границата от 100 милиона. Освен това, той вече изпревари резултатите на „Маверик” (101,6 млн.) и „Непростимо” (101,1 млн.)  и в момента е третият най-касов уестърн на всички времена след „Танцуващият с вълци” (184,2 млн.) и „Wild Wild West” (113,8 млн.). С едни евентуални номинации за „Оскар”, в бъдеще „True Grit” има шанс да се представи и още по-добре.

След две седмици на върха „Запознай се с малките” отстъпва на втора позиция с 13,7 милиона и спад от 46,5%. За 19 дни третата част от семейните неволи на Ебльов е донесла 124 млн., което е 39% по-малко, отколкото имаше предшественикът му „Запознай ме с вашите”, който преди шест години за същото време вече беше преминал границата от 200 млн.

На трето място с 10,7 милиона дебютира дълго отлаганата средновековна приказка на Никълъс Кейдж „Сезонът на вещиците”. Филмът беше разцепен от критиката и колкото и нисък да изглежда резултатът от 10 милиона, той е повече от дебютния уикенд на предишния филм на Relativity Media „Пътят на самурая”, както и от няколко от последните филми на Кейдж като „The Wicker Man”, „Опасностите на Бангкок” и „Next”. Също така, този резултат е по-голям и от цялостния приход на друг  средновековен проект от последните няколко години, „The Last Legion” (5 млн.).

Със спад от 48% и 9,8 млн., на четвърто място финишира „TRON: Заветът”. До момента филмът е донесъл на “Disney” 147,9 милиона в Съединените щати, част от  291,1 млн. от световното му разпространение.

На пето място, с най-ниския спад в топ 10 от 6% и приходи от 8,4 млн. застава „Black Swan”. Продуцираната за 13 милиона балетна драма на Дарън Аронофски вече може да се похвали с приходи от 61,5 млн., а с предстоящия празничен уикенд на Мартин Лутър Кинг, добавянето на филма към нови 400 кина и почти сигурната номинация за „Оскар”, той като нищо ще премине границата от 100 млн.

Музикалната драма „Country Strong” прави националния си дебют и се нарежда на шесто място със 7,3 млн. Това е повече от резултата на „Crazy Heart” от миналата година, но не се очаква той да задържи дълго преднината си.

Тази седмица филмите от Топ 10 са донесли приходи от 90,8 милиона, което е с 37% по-малко от миналата година, когато „Аватар” за четвърта поредна седмица остана начело на класацията с 50,3 млн., и с 25% по-малко от 2008 г., когато „Гран Торино” зае първата позиция с 29,5 млн.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *