"Пай, пай, пай & пай again..."

Филмите са кристално-ясният афродизиак за легално ползване, с който може да разбиете божиите граници поставени върху сетивата ви. Във всяка едно творение в тази област има достатъчно количество визия, звук и емоция, които не просто не се забравят, ами и се превръщат в култови и христоматийни. Предпочитанията на всеки зрител отбелязват различни сцена, кадър, диалог, музикално оформление и т.н., като значим поглед над нещата, маркирайки ги като епичен момент, достоен както за запомняне, така и за увековечаване в кино историята.

За някои хора екшън сцени с преследване и/или престрелки са най-великото нещо. За други – романтичен проблясък между двама души. За трети – велик монолог и/или диалог са спайси подправката от цялото ленто-удоволствие. Хрумката, която се появи в моята глава обаче, ще се фокусира върху една нестандартна част от филмовото изкуство.

А именно… значими пайове или култови сцени с такива в достатъчно (не)познати вам кино творби.

"Американски Пай"
1. „Американски пай“ (трейлър)
Започваме с тийн клишето, което дори и да не сте гледали (или сте гледали, но не сте особени фенове на сценарийната простотия, пълна с цици, пикня, бира и много сперма в топките на загорялите пубери) – познавате. Колкото и плосък да е хумора на моменти, не може да се отрече, че сцената в която главния герой обладава прясно приготвения от любящата му майка пай е фамозна. Любимото ми кадро не е когато Джим бърка с пръст в кулинарното приготовление, нито когато баща му го спипва със свалени гащи върху кухненския плот. Секундите обаче, в които камерата запечатва образа на „разровения“ до безброй късчета пай е… най-грандиозната!

"Жега"
2. „ЖЕГА“ (трейлър)
Чудите се какво ли прави този шедьовър в такава налудничава селекция? Може би съм способен да ви предоставя достатъчно разумен отговор. В „ЖЕГА“ има присъствие, визия, екшън до дупка, мъдрости, самота, но не и пайове, бихте казали вие… До някъде сте прави. До там, докато в кадър не влиза Уейнгро, заобиколен от Наш’те хора, всички до един в очакване на стожера Нийл МакКоли. Последния идва и докато Уейнгро сладко-сладко се наслаждава на пая си, ядосаната хватка на Нийл и разбира се инерцията, разбиват носа на Нервния спусък в масата, близо до нищо неподозиращия пай.

"Проклятието"
3. „Проклятието“ (трейлър)
Стивън Кинг at its best! Една от добрите интерпретации на хорър-мистъри роман. При това от старата школа. Повечето от вас или не са я гледали, или не я помнят. Видя се, че оловото дошло изпод мафиотското помахване на Джо Мантеня има (някакъв) ефект. Приготвен бе пай, а от една ръка потече кръв – право в него. Беше побъркващо, беше втрещяващо, беше проклето! Паят, който развали проклятието за един… овъзмездявайки друг, погубвайки трети. Много, много силен финал – при това с пай в ръка!

Моите боровинкови нощи
4. „Моите боровинкови нощи“ (трейлър)
Любов да има, непознати странници (уж минаващи за малко) – също! Когато Джъд Лоу е майстор кулинар си заслужава да замълчим, поне за минутка. Колкото и да не съм фен на певицата, чиято промоция мина достатъчно радушно покрай всички тези несподелени вкусотии от витрината, тази боровинково-романтична носталгия си остава красив кино спомен, при това достатъчно неповторим.

"Суини Тод - Бръснарят демон от Флийт Стрийт"
5. „Суини Тод – Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ (трейлър)
По-вкусни пайове, от тези, които Хелена Боъм Картър може да приготви, при това в чистокръвна колаборация с Джони Деп и безпогрешната му ръка, едва ли сте яли… Едва ли и ще може да опитате някъде. Освен на онова специално място, намиращо се на Флийт Стрийт, скътало цялата си злоба, черна мисъл и привлекателен цинизъм, колещи… простете, кулинарещи рамо до рамо с горестолюбието на отмъщението.

Аз лично огладнях. Може би защото (отново) пропуснах закустата тази сутрин, макар и да станах (сравнително) рано, като за почивен ден. Мисълта за пай, при това приготвен с много любов, независимо от съставките му, си е повече от перфектна.

Задоволете гастрономическите си сетива като се позовете на правилния филм!

Циничният Елф

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

  1. Nice, много ми харесва това, че статиите са толкова разнообразни, колкото и авторите им. 😛

  2. А Ханс Ланда (Валц) в "Копилетата" какво хапваше на срещата с Шошана? Тортичка или пай? Дори и торта да е било, просто трябва да присъства тук. 🙂 Няма такъв изрод! Един от най-заслужилите носители на Оскар ЕВЪР!

  3. Ханс хапваше щрудел 🙂 Някакъв много особняшки, разбира се от върховен ранг – немски 🙂

    Но ако пая за (х)американо уориър е десерта на десертите, то за швабите – таз' функция я поема щрудела 🙂

  4. Много ефектен кадър от "Жега" (макар и без присъствието на пай в него). Да видиш двама от титаните на една маса обменяйки "истини за живота"… Ей тва си е пай!

    А "Проклятието" само съм я чел, но си спомням за пая де… 🙂

    Докато песничката от Суини Тод от сцената, в която Деп влиза в "заведението" на Хелена, е много ефектна – "The Worst Pies in London"… 🙂

    Което ми напомня, че си пропуснах обяда…

  5. Яко!

    Бих си поръчал няколко пая, отдавна не съм ял!

    На следващия ми рожден ден ще организирам бой с пайове. Всички сте поканени 😀

    За целта, ще поработя като бръснар в следващите няколко месеца 🙂

  6. За "Жега" хич нямаше да се сетя в тия култови сцени с пай. 😀

    За пай не знам, но сега ще си набъркам едно "негърче" – нещо като кекс с шоколад.

    За боя с пайове, организиран от lammoth – нямате никакъв шанс срещу мен, така че споко – няма да участвам.

    Ахаххх – пали джапанките! 😀 😀