„Изпепелени от слънцето 2” с лош старт.

„Изпепелени от слънцето“ е един от най-любимите ни филми на всички времена и според нашето скромно мнение най-добрият филм на Михалков. В него той изпълнява ролята на генерал Сергей Котов, известен военачалник и доверен приятел на Сталин, който посреща в дома си Митя – любимец на семейството от дете – който обаче, сега е агент на КГБ и има специална мисия. През 1995 година филмът е удостоен – напълно заслужено – с Оскар за чуждоезичен филм.

На 22 април тази година в Москва се състоя дългоочакваната премиера на „Изпепелени от слънцето 2”, изграден от две части озаглавени „Предстояние“ и „Цитадела“. Филмът е с невиждани досега мащаби за модерното руско кино. Грандиозните масовки и множеството специални ефекти са в основата на оценения за 55 милиона долара сюжет, което го прави най-скъпата продукция в съвременната история на руската кинематография. За съжаление обаче, през първия си уикенд филмът е донесъл приходи от едва 3 743 578 долара, което в сравнение с останалите руски заглавия граничи с провал.

Причините за този неуспех могат да се търсят навсякъде и да си го кажем честно, едва ли сме в състояние да направим някакъв адекватен анализ, тъй като не сме съвсем запознати със съвременната руска действителност. Това, което можем да кажем обаче е, че не сме изненадани, защото първоначалната ни реакция към трейлъра бе все едно американците са взели едно кинематографично бижу и са му спретнали типичното грандоманско и пълно с ефекти продължение. А както изглежда, ако съдим по отзивите и посещаемостта в киносалоните, май и доста други хора са почувствали същото.
Все пак, имаме доверие на Михалков и ще се опитаме да подходим към филма без да го слагаме в рамките на първия. В крайна сметка руските филми за Войната са едни от най-добрите.

Удължен трейлър може да видите тук:

http://www.youtube.com/watch?v=PNHtHk25lHA

В продължението, което всъщност е изградено от две части – „Предстояние“ и „Цитадела“, съдбите на всички герои от първия филм отново се преплитат на фона на Великата Отечествена война. Котов, по чудо избегнал смъртта след пет години в трудови лагери, е зачислен в т.нар. „наказателен батальон“ да се бие на фронта, докато Маруся вярва, че той е мъртъв, а дъщеря й я е отхвърлила. Порасналата Надя, която отказва да се отрече от баща си и която силно вярва, че той е жив, е постъпила във военнополева медицинска част. А Митя, който е оцелял след опит за самоубийство, по волята на съдбата отново застава на пътя на бившия дивизионен командир.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. По слаб филм на Михалков досега няма. Филмът е като лош американски екшън за Втората световна война. Толкова е слаб и Михалков като артист, и сюжета, който е нереален. Не си заслужава да отделиш почти три часа за да го гледаш.

  2. Абе тъпунгер, този филм е уникален! Михалков толкова сложни образи е изградил, че се учудвам как е възможно- забелязал ли си във филма, че няма добър и лош? Забелязал ли си във филма, че всеки един човек е прав, забелязал ли си метафората във филма? Този филм е изключителен и не е буквален, ама какво да ти обяснявам!

  3. Геройте може да са измислени, историйте са реални и буквални, преживени и истрадани, тълкуването… Плаках на три места, за Палача, за жертвите, и за преживелите.

  4. Напълно подкрепям написаното в “ До Павлов“
    Каква драма, каква психологическа цветност , от примитивното до възвишената човешка душевност. Стойностна работа. И прекрасни актьори.