„Фарът“ на Робърт Егърс и „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш на 24-тия СФФ

от на 2020-02-21
 

Ето, че и у нас се случват хубави неща! Макар и с известно закъснение родните зрители ще могат да гледат на голям екран един от най-добрите филми на изминалата година – „Фарът“ („The Lighthouse“) на Робърт Егърс. Той ще бъде представен в рамките на 24 София Филм Фест този март, а заедно с него зрителите ще могат да се насладят и на зомби комедията „Мъртвите не умират“ („The Dead Don’t Die”) на Джим Джармуш.

Трейлъри и повече подробности за „Фарът“ и „Мъртвите не умират“ може да откриете в новините ни, посветени на филмите, както и в официалното прессъобщение по-долу

Художникът, сценарист и режисьор Робърт Егърс впечатли специалистите в света на киното със своя провокативен дебют „Вещицата” („The Witch“) на фестивала в Сънданс 2015 – там филмът му бе забелязан и купен за разпространение от компанията А24, подкрепяща десетки независими проекти на творци, които трудно биха се срещнали с широката публика. Премиерата на неговия втори пълнометражен режисьорски филм „Фарът“ („The Lighthouse“) беше в „Петнайсетдневката на режисьорите“ и бе отличен с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019. Егърс затвърди позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци с психологическия хорър, в който героите на Уилям Дефо и Робърт Патинсън са в ролите на застаряващ пазител на морски фар и неговия нов помощник. Действието е ситуирано в света на морските митове и легенди, а конкретната история се развива в Нова Скотия в началото на ХХ в. „Фарът“ може да бъде определен като брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и страхотни актьорски изпълнения.

* * *

Безспорен майстор на великолепни филмови разкази, Джим Джармуш има специално отношение към зрителите – той изисква от тях внимание и мисъл, за да могат не само да гледат историите му, но и наистина да виждат какво разказват те…  Първите реакции след премиерата на „Мъртвите не умират“ („The Dead Don’t Die”) в Кан бяха доста противоречиви – част от специалистите определят филма като дръзка хипстърия, зомби-комедия за апокалипсис, представен с ясното съзнание, че той е неизбежен – и сме си го навлекли ние! Както се пее в едно кънтри-парче във филма, „After life is over, the afterlife goes on” („След като приключи животът, идва ред на живота след смъртта“), а препратките към изпразненото от смисъл съвремие на средностатистическа Америка, както и на цялото човечество, са очевидни и не малобройни. Естествени са реверансите на автора към класическите зомби-филми на Ромеро, а Screen Daily  определят филма като „мрачен портрет на нашето зомби-съществуване”. Актьорският екип, както винаги във филмите на Джармуш, е великолепен – Бил Мъри, Адам Драйвър и Клои Севини обикалят „бойното поле” с невъзмутимостта на шерифи, които могат да се справят с всяка ситуация и констатират привързаността на събудените неумрели към дейности, които са им били присъщи приживе. Тилда Суинтън отново е майстор на преображенията и съчетава ежедневието на гримьор на трупове с безпощадността на посветен в бойните изкуства източен воин. В компанията участват още Стив Бушеми, Дани Глоувър, Селена Гомес, Остин Бътлър, RZA, както и музикалните икони Иги Поп и Том Уейтс.

#24SofiaIFF * Очакваме Ви на #КИНО!    

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2020-02-21 at 15:54

  За по-тематично трябва да прожектират един след друг „Малката Русалка“, „Фарът“, и „Черният Лебед“. Да видим дали хората ще направят връзката…

  Отговор

  • Чинко
   2020-02-21 at 17:38

   „Персона“ или „Мълхоланд Драйв“ вместо Арънофски.


 • UZUMAKI
  2020-02-21 at 16:08

  На някой като Китанов никога не би му хрумнало, но покрай тоя филм на Джармуш спокойно можеше да се спретне една сбита зомби панорама на Ромеро.

  Отговор

 • X-Force
  2020-02-21 at 17:05

  В колона по един – всички марш към киното за „Фарът“!!!

  Отговор

 • Johnny Tsunami
  2020-02-21 at 20:29

  Кога излиза пълната програма ?

  Отговор

Коментирайте