Ето, че и у нас се случват хубави неща! Макар и с известно закъснение родните зрители ще могат да гледат на голям екран един от най-добрите филми на изминалата година – „Фарът“ („The Lighthouse“) на Робърт Егърс. Той ще бъде представен в рамките на 24 София Филм Фест този март, а заедно с него зрителите ще могат да се насладят и на зомби комедията „Мъртвите не умират“ („The Dead Don’t Die”) на Джим Джармуш.

Трейлъри и повече подробности за „Фарът“ и „Мъртвите не умират“ може да откриете в новините ни, посветени на филмите, както и в официалното прессъобщение по-долу

Художникът, сценарист и режисьор Робърт Егърс впечатли специалистите в света на киното със своя провокативен дебют „Вещицата” („The Witch“) на фестивала в Сънданс 2015 – там филмът му бе забелязан и купен за разпространение от компанията А24, подкрепяща десетки независими проекти на творци, които трудно биха се срещнали с широката публика. Премиерата на неговия втори пълнометражен режисьорски филм „Фарът“ („The Lighthouse“) беше в „Петнайсетдневката на режисьорите“ и бе отличен с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019. Егърс затвърди позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци с психологическия хорър, в който героите на Уилям Дефо и Робърт Патинсън са в ролите на застаряващ пазител на морски фар и неговия нов помощник. Действието е ситуирано в света на морските митове и легенди, а конкретната история се развива в Нова Скотия в началото на ХХ в. „Фарът“ може да бъде определен като брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и страхотни актьорски изпълнения.

* * *

Безспорен майстор на великолепни филмови разкази, Джим Джармуш има специално отношение към зрителите – той изисква от тях внимание и мисъл, за да могат не само да гледат историите му, но и наистина да виждат какво разказват те…  Първите реакции след премиерата на „Мъртвите не умират“ („The Dead Don’t Die”) в Кан бяха доста противоречиви – част от специалистите определят филма като дръзка хипстърия, зомби-комедия за апокалипсис, представен с ясното съзнание, че той е неизбежен – и сме си го навлекли ние! Както се пее в едно кънтри-парче във филма, „After life is over, the afterlife goes on” („След като приключи животът, идва ред на живота след смъртта“), а препратките към изпразненото от смисъл съвремие на средностатистическа Америка, както и на цялото човечество, са очевидни и не малобройни. Естествени са реверансите на автора към класическите зомби-филми на Ромеро, а Screen Daily  определят филма като „мрачен портрет на нашето зомби-съществуване”. Актьорският екип, както винаги във филмите на Джармуш, е великолепен – Бил Мъри, Адам Драйвър и Клои Севини обикалят „бойното поле” с невъзмутимостта на шерифи, които могат да се справят с всяка ситуация и констатират привързаността на събудените неумрели към дейности, които са им били присъщи приживе. Тилда Суинтън отново е майстор на преображенията и съчетава ежедневието на гримьор на трупове с безпощадността на посветен в бойните изкуства източен воин. В компанията участват още Стив Бушеми, Дани Глоувър, Селена Гомес, Остин Бътлър, RZA, както и музикалните икони Иги Поп и Том Уейтс.

#24SofiaIFF * Очакваме Ви на #КИНО!    

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. За по-тематично трябва да прожектират един след друг „Малката Русалка“, „Фарът“, и „Черният Лебед“. Да видим дали хората ще направят връзката…

    1. „Персона“ или „Мълхоланд Драйв“ вместо Арънофски.

  2. На някой като Китанов никога не би му хрумнало, но покрай тоя филм на Джармуш спокойно можеше да се спретне една сбита зомби панорама на Ромеро.