шон макалистър

Режисьорът Шон Макалистър е един от най-смелите, признати и уважавани в цял свят документалисти – творец, чиято страст към улавяне на важните моменти в историята го води непрестанно към най-горещите събития в различни точки на планетата. Макалистър е познат и обичан гост на българската публика, представял на предишни издания на София Филм Фест своите откровени филми.Те представляват портрети, в които с изключителна топлота е пресъздаден живота на обикновените хора, които успяват да оцелеят, притиснати между политически и лични конфликти, в опит да разберат света, в който живеем.

Шон Макалистър отново гостува в София с най-новата си творба „Северна душа“. Той се завръща в родния си град като куратор на откриването на „Град на културата във Великобритания“. Документалистът отново заживява с 90-годишните си родители и се замисля за промените в града, чиито обществени средства са орязани, а хората са разделени заради „Брекзит“. Филмът е заснет в контекста на Хъл, получил титлата Британска столица на културата през 2017 година, и разглежда общата картина през личната история на Стив Арнът – складов работник, когото Шон открива в покрайнините на града. Героят в новата история на Макалистър се опитва да засили интереса на младите хора от маргинализираните общности на Хъл към творчество и себеизразяване…

ПРОЖЕКЦИЯТА на „Северна душа“ в програмата на София Филм Фест в столицата е на 22 март, в ДОМА НА КИНОТО, начален час 18:30.

* * *

ШОН МАКАЛИСТЪР ще бъде СПЕЦИАЛЕН ГОСТ на „Фабрика КИНО – Пътуване във времето“ на 23 март!

Той ще пристигне в Пловдив специално за представянето на „Северна душа“ и „Сирийска любовна история“ пред публиката на новия проект за кино, който е част от програмата ПЛОВДИВ – Европейска столица на културата.

Това ще се случи на 23 март в културен център „Бялата къща“ (Старинен Пловдив) от 17:00 часа. В този час започва прожекцията на „СЕВЕРНА ДУША“, представен от неговия автор, след края на филма публиката ще участва в специалния уъркшоп, воден от Шон Макалистър и посветен на тайните на документалния разказ, а непосредствено след него зрителите ще могат да видят и предишния филм на майстора-документалист – „СИРИЙСКА ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ“. Снимките му започват в Сирия през 2009 година, преди революционната вълна и промените в арабския свят. Това е вълнуващ и много личен семеен портрет – Рагда е освободена от затвора, но Шон Макалистър е арестуван, защото снима, а това води до засилване на политическото напрежение сред активистите.

Не пропускайте срещата и уъркшопа с този забележителен режисьор!

Прожекциите в ПЛОВДИВ са с вход СВОБОДЕН!

фабрика кино

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *