Попаднахме на една новина, която обвързва технологичния гигант Apple с независимо студио, на чиято работа искрено се възхищаваме – А24. Според Variety Apple са сключили договор, чиято продължителност е няколко години, а целта му е студиото да продуцира специален набор от филми. Подробностите по сделката все още не са известни, но определено това ход, който цели да вкара Apple в престижната група на разпространителите, чиито действия не бива да изпускаме от поглед.

Предстоящите ангажименти към Apple няма да попречат на проектите, по които в момента работят екипите на А24. В момента те имат договорка с DirecTV, която им позволява да купуват филми за разпространение на територията на Щатите. Освен това А24 са подписали сделка с Amazon, която им позволява да излъчват филмите си в стрийминг-платформата Prime Video след разпространението им на голям екран.

Новата сделка с Apple се случва няколко месеца след като плъзнаха слухове, че компанията иска да си „купи“ малко филмово студио – но ето, че идеите за присъствие на кино- и стрийминг-пазара се трансформират, и то в много по-интересна конфигурация. До момента основният фокус на Apple във връзка с услугите „On Demand“ е бил върху телевизионно съдържание, с проекти на Дженифър Анистън, Рийз Уидърспуун, М.Найт Шиамалан, Стивън Спилбърг. От своя страна А24 пък са отговорни за разпространението и продуцирането едни от най-интересните филми в последните години – „Стая“, „Вещицата“, „Омарът“, „Ex Machina: Бог от машината“, „Moonlight“ (и с „Оскар“ за най-добър филм!), „Наследствено“, „Eighth Grade“, „mid90s“…

Все още няма яснота дали Apple ще държи бъдещите филми, продуцирани по договора им с А24, да обогатяват само стрийминг-услугите, или подобно на Amazon, ще се стремят и към разпространение на голям екран… И пазарът, и цялостният „пейзаж“ на киноразпространението се трансформира драстично, а настоящето ни е застигнато от прочутото китайско проклятие: „Да живееш във време на промени дано!“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Епъл са буквално дефиниция за затворена компания. Нямам идея как това се вързва с независимо студио. Можем само наивно да се надяваме, че договорът е само за пари и няма да повлияе на бъдещата работа.