Венъм“ е изключителен, отвъд всичко, което можете да си представите. Отвъд думи и ограничения. Това не е филм, в значението, което познаваме. „Венъм“ е нещо съвсем различно, той е едно грамадно, неконсистентно, лепкаво лайно.

Простете за израза, не се старая да съм краен, но филмът предизвиква именно тази асоциация. Дори използва думата в репликата, която съм сложил за подзаглавие („Като лайно, понесено от вятъра“). Знаете ли, че след като феновете гледат сцената в трейлъра, започнали да изпращат въпроси на създателя на комикса Тод Макфарлан, питайки колко тежат лайната на Венъм. Наистина, това е едно от по-любопитните неща, които можете да научите след прожекцията. Спирам с темата за изпражненията, ужасно неприятно е да се говори за такива неща в културен текст, но се старая да ви дам най-точна представа за това, което ви очаква.

Филмът проследява Еди Брок (Том Харди) – провокативен журналист, който губи работата и приятелката си (Мишел Уилямс) заради разследване, насочено срещу фондацията „Life” на Карлтън Дрейк (Риз Ахмед) – манипулативен и амбициозен пионер в изследването на космоса и експериментите на хора с извънземни организми, които наричат симбиоти, тъй като не могат да съществуват на планетата ни самостоятелно и имат нужда от приемници. Еди се озовава на неправилното място в неправилното време и си докарва симбиоза с добре познатия образ на Венъм, който има собствени планове за общото им бъдеще.

Една от зашеметяващите бойни сцени във филма.
Една от зашеметяващите бойни сцени във филма.

Във „Венъм“ няма момент, в който нещата тръгват на зле, няма място за разочарование. От първата до последната сцена филмът е категоричен в своя отказ да достави качествено забавление. Първите десет минути са unintentionally funny. Том Харди напомня на Томи Уайзоу, благодарение на некадърния монтаж и подбор на сцени, като тази, в която разговаря със своя редактор. Харди е повече от мискаст, държи накриво бележника си, пули се, прави репортажи, показани буквално за секунди, запъва се, пуска нескопосани шеги, а от зрителя се очаква да повярва, че вижда истински журналист. Актьорът напомня на онези телевизионни предавания, в които някоя известна особа влиза в обувките на бояджия или ВиК специалист.  Харди, с известна доза задоволство, се опитва да мине през филма, но интересно докога ще продължи инерцията, която е подхванал и нищо чудно скоро да започнем да го виждаме в straight-to-video военоморски екшъни.

Тук няма да прочетете на кой комикс е базиран филмът и какво артистично вдъхновение е накарало създателите му да се захванат с проекта, защото не вярвам, че такова изобщо е съществувало, или ако е имало, то бързо се е задушило под корпоративния натиск на Sony да получат безкръвен, забавен и угоден на феновете филм, който да става за всички възрасти и настроения. Затова и R-рейтингът бързо-бързо беше подметен под килима. От друга страна има нещо симпатично в провала на „Венъм“ на фона на великолепния триумф на последната част от „Отмъстителите”. Толкова кошмарно слаб филм трудно може да се види напоследък и напомня по някакъв начин на опитите от 90′-те години да се разкаже вълнуваща фантастична история.

Подобно на самия филм, почти не могат да се открият качествени кадри в интернет, така че в материала няма да има много снимки.

Подобно на самия филм, почти не могат да се открият качествени кадри в интернет, така че в материала няма да има много снимки.

Филмът е режисиран от Рубен Флейшър („Zombieland”), сниман е от оператора Матю Либатик (работил по почти всички филми на Аронофски) и притежава актьорските попълнения на три талантливи звезди – Том ХардиМишел Уилямс и Риз Ахмед. Защо тогава крайният резултат може да ви причини мозъчен тумор? Честно казано не мога да отговоря на този въпрос, но ми се иска да вярвам, че някъде в началото е имало добра идея за филм, с искрено ентусиазирани хора , а не закопан под цинизъм пореден проект на самодоволни професионалисти, които вече не ги ебе за изкуството, което правят. Думата „изкуство“, разбира се, не е на място в текст, посветен на „Венъм“, който като подход и реализация има повече общо с „Петдесет нюанса сиво“ (дори споделя сценаристка), отколкото с каквото и да е изкуство, било то и комиксово.

Самият Венъм визуално изглежда задоволително, част от сцените с шизофреничното разкъсване на Еди Брок и гласа на симбиота са дори приятни, макар че екшънът във втората половина да преминава на очакваното бездарно ниво. Флейшър никога не е режисирал качествен екшън, като единственият му жалък опит беше в жестокото разочарование „Гангстерски отдел“, след който никой не можеше да разбере как е възможно филм с Райън Гослинг, Шон Пен и Джош Бролин да бъде кръгла нула. Всъщност, може би вече имаме отговор на поставения по-горе въпрос. Флейшър имаше успех с чудесния „Zombieland”, главно поради добрия сценарий на Рет Рийз и Пол Уерник, които сега работят по космическо по-забавните и добре скроени филми за Дедпул.

И като казах забавни, „Венъм“ страда от добре познатото туморно заболяване, което носят почти всички комиксови адаптации от „Пазителите на галактиката“ насам – на всяка цена се стараят да бъдат дяволски забавни. Дори не искате да знаете колко ниско е нивото на хумор в новия поглед към симбиота. Ще спомена само една сцена, в която заразения вече Еди  Брок влиза в гигантски аквариум, за да се охлади, докато Том Харди изиграва сцената с карикатурни мимики и движения, подходящи за някое детско филмче. В много отношения „Венъм“ действително е насочен за инфантилна публика, може би с право са разкарали R-рейтинга, който някои ще кажат, че е основният проблем на филма. Булшит! „Венъм“ страда от почти всички проблеми на съвременното кино, прояден е като тяло, заразено с паразит и нищо не може да оправдае съществуването му. Въпросът дали е по-добър от появата на героя в „Спайдър-мен 3“ за мен е безсмислен. И двете не са задоволителни!

Спайдър-мен се чуди къде се объркаха нещата с космическата черна лепка.
Спайдър-мен се чуди къде се объркаха нещата с космическата черна лепка.

Първата част на „Венъм“ е до такава степен претупана, че буквално на 10-та минута виждаме сцена, която трябва да е на 40-та. Еди Брок е съсипан, видели сме го как работи като журналист, вече са го уволнили, установената връзка с приятелката му вече е разрушена. По същия начин се случва и може би най-нелепият обрат във филма – Венъм решава да е добър и да се бори за човечеството. Защо? Заради добрата гледка и приятелството на Еди. Освен това на неговата планета симбиотът е нещо като загубеняк, така че чувства своя приемник за изключително близък. Между двамата има почти сантиментално-любовна връзка. Отново повтарям – не съм запознат с комиксите и изобщо не ме интересува дали някои от тези неща са се появявали там. Достатъчно е, че във филма изглежда нелепо.

Накрая, разбира се, всичко е наред, Еди Брок и Венъм се разбират, че ще убиват само лошите батки, които някак си интуитивно ще разпознават, появява се Стан Лий, но не и Спайдър-мен, така че разочарованието е пълно и категорично. Не мога да препоръчам „Венъм“ почти на никого, може би единствено на хора, които си падат по трагичния „Хищникът“ и разни ялови комиксови екранизации. Защото „Венъм“ не е лошото момче на индустрията, нито Том Харди е Еди Брок. Жалък опит, Sony! Опитайте отново.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

40 Comments

  1. Най-големият проблем на филма е, че в даден момент вече дори не ти е забавно да му се подиграваш. 4/10 в най-добрия случай. Мисля, че „Нюансите“ са по-цялостни и адекватни филми хахахах
    „Подобно на самия филм, почти не могат да се открият качествени кадри в интернет, така че в материала няма да има много снимки.“ <3

  2. Въпреки недостатъците си го предпочитам пред“Хищникът „. Щеше да е в плюс ако беше R-рейтинг. Да им яде главите и да няма кръв. 🙂 Нямаше да оправи филма, но щеше да е по фън

  3. Аз пък се забавлявах през цялото време, през половината се смеех със филма, през другата половина – на него, но поне не ми беше скучно.
    Но освен това аз бях 100% ЗА изпълнението на Том Харди. Всеки един момент, в който Венъм и Еди си бичваха един на друг беше чисто злато. Големият проблем ми беше, че сигурно половин час се чака въобще да се появи Венъм, а преди това въобще не бях инвестирана в нищо, което се случваше.

  4. Като човек, който е чел доста комикси за героя останах доволен. И аз като Леда мисля, че всяка сцена със симбиота беше чисто злато и компенсираше за негативните страни на филма. Влезнах с изключително занижени очаквания, но в крайна сметка се забавлявах и останах доволен. Лична оценка: 6.5/10

    Мартине, от ревюто ти излиза така сякаш са те замъкнали насила да го гледаш и пишеш с нежелание. Като добавим и факта, че не си запознат нито с Lethal Protector, нито с Planet Of The Symbiotes (по които е базиран филма), нито с каквито и да е комикси за героя, води до едни доста грешни заключения за това какъв трябва да е Еди Брок и какъв трябва да е Венъм. Отвори един произволен комикс и ще видиш как на всеки панел Венъм пуска черен хумор и се гаври с плячката си –> съответно мнението ти, че хуморът във филма е наложен заради „Пазителите“ и други сходни филми е изцяло погрешен. Същото важи и за Брок – героят му е натрапчив, противен и в доста случаи хумористичен. Не съм огромен фен на това, което Харди показа на екрана, но определено е в тон с първоизточника. Нали си гледал Спайдър-мен 3? Там, макар и в много по-малки дози, Тофър Грейс показа един друг вариант на персонажа на Брок, с който имаше доста прилики. Въобще, мога да подложа на въпрос още доста неща, за които пишеш, но не искам да се впускам в романи. Хубаво е човек да влезе на сляпо и да има обективно мнение за даден филм, но когато се пише за такъв герой, който феновете чакаме от доста години, според мен е редно ПОНЕ да се прочетат малко материали и да се даде кредит, където е нужно, преди да се впуснеш в стабилно хранене. Даже не обърна внимание на пост-кредит сцената, която е изключително важна за бъдещето на героя/франчайза…

    В крайна сметка този филм е като един симбиот – опитва се да се свърже със зрителя и да живее с него дълго време, но не с всеки се получават нещата. Добре, че за разлика от критиците, бокс офиса на филма е добър (даже направи рекорд) и се надявам да видим следващ филм с Карнидж.

    1. Продължението поне да е R-18 . Има потенциал за развитие

    2. А дано! Не виждам как Сони ще се измъкнат втори път без R, особено ако имат Carnage във филма.

    3. екс форс, това е филм, не е комикс, не ме ебе какъв е в комиксите. приемам само това за хумора като адекватна критика, останалото е фенбойско мрънкане. а сцената след надписите по-добре, че не съм я споменавал, защото беше обидно малоумна и не се различаваше с нищо от други подобни.

    4. Касабов,
      Интересно, не те …кво е в комиксите, ама мамка му, филма по комикс на Марвел правен ….демек, героя по нещо трябва да е като тоя у комикса …а представи си, филмите по Толкин, Гандалф- хобита, Фродо е Саурон, па Саурон е джудже- тъпо или не те ебе кво е у книгата ? Баси, все едно чета Cinemascrotum-а, ама без неговия хумор .

  5. Коментара на X-Force е в пъти по обективен. Смятам да посъветвам хората, които не са го гледали филма да се вслушат в този коментар, а не в абсурдната статия на автора на този невежа.
    В очите на малко запознатите с героя и изобщо феновете на жанра критиката е абсолютно неумесна.
    Изключително жалък анализ.
    Изключително абсурдна критика.
    Смешна работа….

  6. Като че ли това ревю е леко повлияно от всички останали критици които оплюха филма. Факт е, че Венъм пострада от PG рейтинга, претупаната история и донякъде пресиленият Marvel™ хумор (между другото гореспоменатата сцена с аквариума беше доста забавна). Като оставим това настрана, динамиката между Венъм и Еди беше доста сполучлива, което се дължи предимно на наистина добрата актьорска игра от Том „Томи Уайзо“ Харди. А това е и най-важният елемент във филма. На моменти имаше проблясъци на what could have been, и може би под друг режисьор (и студио) крайният продукт наистина щеше да е по-сполучлив. Въпреки това, бих приканил всеки които e фен на персонажа, или просто е любопитен, да отиде да гледа филма. В най-лошия случай ще види класически popcorn entertainment от порядъка на Transformers, а в най-добрия, ще се зарадва че най-после виждаме автентичен, симпатичен и сравнително comic-accurate Венъм на големия екран.
    Ако все пак не успях да Ви убедя, Ви приканвам да метнете едно око върху разликата при рейтингът на критиците, и на простосмъртните, в Rotten Tomatoes.

    1. Добре е, че споменаваш „критиците“. Докато в доматите има 32%, то в CinemaScore, което е много по-акуратно филма има B+. Отделно наскоро илезе статия, в която фенове на Лейди Гага създаваха фалшиви профили и писаха негативни ревюта за Венъм, за да може A Star Is Born да получи повече внимание. Тези факти не правят филма по-добър, но определена изиграха важна роля за приемането му от зрителите. И въпреки всичко ще направи маса пари…

    2. То и BvS стои на 27%, но има маса народ, които обожават филма и го защитават до гроб. Цифрите невинаги са показател за качеството на филма.

  7. абе просто гледайте филма и това е…оценките си ги пазете за себе си няма нужда да товарите другите хора дали е хубав филма или не е!Никой не е длъжен да ви гледа сейра от коментари кой разбира и кой не…няма нужда!

  8. Явно непопулярно мнение …… но си прекарарах добре в киното с Томбата и Черния зъб. Може би си бях занижил до такава степен очакванията, че нямаше как да не бъда приятно изненадан, а дори няма да се опитвам да мисля за филма, защото дупките в сюжета са по-големи от тези по чорапите ми.
    Все пак, отново – забавлявах се ….повече от очакваното.
    „ЗА“ продължение съм, в което трябва да вкарат още поне 50 млн в бюджета за да се справят по-добре със CGI ефектите, защото на не малко места поиздишаха.

  9. След като прочетох това диарично подобие на ревю
    тенденциозна написано да оплюе филма и всички подобни не му филми.
    Ми се прииска да отида и да го изглеждам отново и отново и да си дам парите за билети и пуканки с кеф
    за да мога с кеф да ви кажа че не разбирате нищо от кино.
    Направете поне един филм който да докара пари и да го одобрят редовите зрители и кино критици и тогава пише мнения и оценки.
    Айде със здраве.

    1. бахти нещастника, щял да го гледа няколко пъти… 😀

  10. Първообраза на Венъм е Prototype,игра от повече от 10 години.Много аналитици правят аналогия между двата персонажа:
    https://www.youtube.com/watch?v=wiBqT6crUmE
    За времето си играта беше супер,което ми напомня,че скоро не съм я разигравал…

    1. Всъщност, Венъм дебютира в комиксите през 80те. По-скоро създателите на Prototype са черпили инспирация от комикса, макар че Алекс Мърсър се доближава повече до Карнидж от към способности.
      Във всички случаи е най-близкото което имаме до Венъм игра, освен ако Insomniac Games решат да направят официална такава, както стана със Spider-Man 2018 (която между другото имаше по-добър сюжет от филмите с Андрю Гарфийлд, че и с Том Холънд).

  11. Слабичко ревю, Касабов. А дори не съм фен на филма. Когато даден филм се базира на книга/комикс/история/легенда/песен/виц/анекдот, е твое задължение да се заинтересоваш от source-а, а не просто да се чудиш как да докараш catchy четиво. Всичко добро.

    1. ами, окей, така е, само че има филми, които не заслужават и два абзаца, камо ли ровене на сорс-а. жив и здрав!

  12. Скъпи ! Марто.Аз съм човек който не критикува нито хейтва,нито пък пише романи.Ама само виж това:
    Бюджет $100 млн.
    Приходи $545 млн.
    https://www.imdb.com/title/tt1270797/
    Резултатите говорят сами:
    Всеки си има право на мнение.Моето е,че ми харесва филма.Има от всичко по-малко.А за питащите Защооо ? е с толкова лошо качество.Ами дружкки.Ако го искате качествено ходете на кино.Или изчакайте групите от торент сайтовете да го припнат.

    1. След премиерата в Китай вече има над 650 млн.

    2. цифрите доказват, че нещо е гледано, да. филмът е гледан. ние говорим за друго.

  13. Ауууу пишещият сигурно се мисли за Карбовски на кино ревютата?
    Хаха, пич…. мнооо си зле! Ама много. Филмът е готин, а ти си пръдня в гащи!

    1. аз не ям толкова дюнери, колкото карбовски :/

  14. Стига с глупости и простотийте. Филма е добър, за това което иска да претендира и представя. Правен е по-рецептура и любителите на арт-киното, да не го гледат. Не че 2-ят Хълк, но режисьорската версия беше добра.
    От мен 4/5

  15. В момента стойностно кино в Щатите създават :Финчър,Содърбърг,Аронофски,Нолан,Тарантино,Гай Ричи,Майкъл Ман,Пол Томас Андерсън и др.Без да считаме класиците-ветерани от поколението на Скорсезе,те са хиляди.

  16. mislq 4e filma si e mnogo dobur a avtora na tazi statiq ne znae kakvo govori i samo edno moga da mu kaja gledai si rabotata