Бях си подготвил едно дълго ревю (или по-скоро имах идея за такова) в подкрепа на „Титаник”, но осъзнавам, че няма никакъв смисъл да се пъна да казвам неща, които първо са казвани хиляди пъти, второ, тези, които са фенове ще го гледат при всички случаи, и трето, каквото и да напиша няма да убедят никой, който не харесва филма, че си заслужава да го види отново, без значение дали е 3D или не. А това е жалко, защото съм сигурен, че голяма част от хората, които не са го оценили през 1997-ма биха могли да променят отношението си към него, стига да се прежалят и да се занесат да го гледат отново.

Защото нека не се лъжем, болшинството от хората, които го заклеймяват като „смотана любовна история”, когато са го гледали са били в тийнейджърските си години и реакцията им спрямо него е по-скоро резултат на хормони, нихилизъм, арогантност, невежество или просто желание да са контра, без и за минутка да му дадат истински шанс. Не казвам, че филмът е безгрешен и никой няма право да не го харесва. Казвам, че е глупаво да го „осъдите” на базата „Леонардо е лигав”, без да отдадете дължимото на неоспоримите му качества, а за тези пък, които не са го гледали и казват, че нямат намерение да гледат подобни „лигочи”, просто нямам думи.

Затова единственото, което ще кажа, са две думи по адрес на 3D-то. Като всеки пост-конвертиран филм и тук няма как да очаквате „in your face” моменти, просто защото филмът не е сниман с такава идея. За сметка на това има изключително усещане за дълбочина по простата причина, че като всеки добър режисьор и Камерън е използвал интересни гледни точки с ясно изразена перспектива и почти всеки кадър има по три плана, в резултат на което дори и двуизмерният вариант на филма има повече дълбочина от доста 3D заглавия.

Едва ли ще е учудващо за някой, че конвертирането е на изключително високо техническо ниво, тъй като знаете, че Камерън приема темата доста лично. Впечатлен съм от това как са се получили някои от кадрите, в които е използван дългофокусен обектив в по-общ план – при тях дори и при филми, снимани в 3D, се получава един кофти ефект на плоскост на образа (обекта). Разбира се, има един-два момента, в които се забелязват известни недостатъци и такива, в които почти няма триизмерен ефект, но те са много малко.

Накрая все пак ще спомена, че „Титаник” е голям филм и 15 години след премиерата си почти не е мръднал с изключение на един-два кадъра със специални ефекти. Да, от диалога има още какво да се желае, но на фона на спектакъла, който представлява филма – емоционален, визуален и всякакъв друг – това са незначителни подробности. Направете си услуга и вижте една епична холивудска продукция, каквито вече не се правят. Дори и Камерън споделя, че ако трябваше да снима „Титаник” днес, нямаше да е по подобен начин.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

  1. Браво, мили ми Домакине! Прекрасен и стегнат „триизмерен“ анализ 🙂
    Напълно си прав, че е ненужно да се коментират отново неща, които всеки, запознат до някаква степен с киното, знае!
    Камерън и „Титаник“ са епоха, при все че аз предпочитам „Аватар“ния Камерън!
    Лео е всичко друго, но не лигав, а за историята и филма не ще да споря с теб отново 8)
    Признавам качествата на филма, но това не може да ме накара да го харесвам 😀
    Факт…

  2. Аз също няма да коментирам филма понеже ми харесва и каквото и да кажа няма да е нещо ново. Въпреки това обаче има нещо в ревюто, което ми прихвана вниманието и не мога да не кажа това, което ме тревожи:

    „Затова единственото, което ще кажа, са две думи по адрес на 3D-то. Като всеки пост-конвертиран филм и тук няма как да очаквате „in your face” моменти, просто защото филмът не е сниман с такава идея.“

    Е добре де, като не е сниман с такава идея ЗАЩО е това глупаво 3Д лепнато на постера??? Ти буквално сам/а си казваш, че няма нищо запомнящо се от това БЕЗСМИСЛЕНО конвертиране и не виждам смисъла да се гаврят с класиката. Само един въпрос ще задам към всички, които четат това и ще затворя темата: Не можеше ли Камерън просто да направи ре-релийз на Титаник в нормален вариант както направиха наскоро в Щатите с Властелина на Пръстените? Там си пуснаха и трите филма през седмица и хората, които са го изпуснали през 2001 година могат да си го гледкат сега, което е СУПЕР! Защо г-н Камерън не избра да направи същото? Защото е един стар и стиснат глупак, който въпреки, че си е оставил отпечатъка в кино-историята НЕ СПИРА да ни ОГРАБВА!!! Не стига, че в момента е един от най-богатите хора на планетата и не стига, че с този ре-релийз ще натрупа още повече милиони, ами и на всичкото отгоре си е казал: „Е, като ще ограбвам хората нека бъда като професионалист“ . Точно поради тази причина аз НИКОГА няма да отида да гледам нещо такова. Може да харесвам филма, но аз се бунтувам срещу такива безобразия и колкото и да харесвам творчеството на Камерън, този човек за мен си остава един от най-изисканите обирджии в днешно време. Не му прави чест да си измива ръцете по този начин! Не стига, че Титаник е дълъг 3 часа и косур,ами и през цялото време ще съм с тия очила, да ме болят очите повече от обикновено и накрая да няма почти никакво 3Д. Какъв е смисъла???

    Рекламата на филма сама говори за себе си и подчертава това, което казах по-горе за ограбването: Преди 2 години в трейлъра на Аватар пишеше: „ОТ СЪЗДАТЕЛЯ НА ТИТАНИК….ТОЙ ВИ ПРЕДСТАВЯ …. АВАТАР“ , а сега имаме: „ОТ СЪЗДАТЕЛЯ НА АВАТАР …. ТОЙ ВИ ПРЕДСТАВЯ …. ТИТАНИК“.
    Смях и позор! Кой каквото ще да ми казва, за мен това си е чиста проба измама и простотия! Мога да продължавам цял ден, но спирам до тук. Дано не съм обидил някой – просто не мога да си мълча като гледам такива неща…

  3. Да, филма е уникален, както и преживяването в IMAX.

    Аз да вметна нещо по техническата част.
    Докато го гледах на огромния екран не разбрах в първия момент, какво се случва. Но после стоплих, а и в последствие направих справка в интернет и установих, каква е съществената промяна. Екрана е с по-голяма площ. Демек, виждаме повече детайли отколкото сме виждали до сега в киното, както и на DVD изданието (за телевизията няма какво да коментирам). Там беше стандартния 2.35:1 формат. Оказва се, че филма е сниман на Super 35 mm, така е и обработен. След това е орязан отгоре и отдолу за да се получи тесния кинаджийски широкоекранен формат.

    И така, драги маниаци, в IMAX може да се види пълната версия във формат 1.78:1. Повече от туй – здраве му кажи! 😉 😉 😉

    Който го харесва трябва задължително да го гледа отново!!!
    Ние се замъкнахме почти цялото семейство и трите часа, както винаги минаха неусетно (освен отпечатъка от очилата на носа след това :)), имаше и някоя сълза… ;(

  4. Мисля, че Дринов го каза веднъж много точно за 3д-то – идеята му не е да навира разни неща в лицата на зрителите, а да придава повече дълбочина на картината. Самата технология тепърва ще се развива, лично аз се дразня, че се мъчат да ни доят, като конвертират почти всяка повърна, само и само да изстискат някой и друг лев/долар. Не забравяйте, че 3д телевизорите навлизат все по-масово, лично аз смятам да си гледам филма вкъщи, ще си го спирам и пускам когато си искам, пък нека е 3 часа. 🙂
    Изгледах почти всичко, което е излязло на 3д, наистина, малко са филмите, където 3-то измерение наистина добавя нещо към преживяването, но пък наистина си струва.

  5. Дринов, знам, че е ебаси майтапа, ама същото заглавие/подзаглавие бях турила и аз преди 15 години, когато за пръв път излезе филмът 🙂 Great minds think alike, ей!

  6. Ако някой сега пусне и песента на LZ, идилията ще бъде пълна 🙂
    Че и рождената ми дата съвпада с тази, на която е потънал корабът.

  7. @Лъчо
    За хора като теб, в Америка има и 2D копия на филма. 🙂
    Мога да кажа обаче, че 3D-то на „Титаник“ може и да не е „in your face” но определено помага да те вкара в историята.

    @Анита
    Големи умове, голямо нещо. 🙂 🙂 🙂

    @Mike28
    За тези, които я пожелаха. 🙂 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=icr47V87Mf0

    И какво, след два дни имаш рожден ден, така ли? 🙂

  8. Определено не съм съгласен с комнтара ти Лъчо.Филма е един път…отиди да го гледаш и ако ми кажеш че не ти е харесало значи си филмов инвалид.Точно то спомена Джеймс в едно от интервютата според теб 20 милиона малко ли са за 3D обработка и щом не си ходил не знаеш как изглежда филма.Специялно са отделяни часове обработка за отделни кадри защото повечето са масовки с голяма дълбочина на образа.Така че вземи си спести пари и отиди да гледаш нещо испипано и смислено 🙂

  9. @pelmel
    Кой е казал, че филма не е един път? За мен той е феноменален, но съм абсолютно сигурен, че не заслужава да се конвертира! Камерън може да е вложил и 50 милиона, но той знае много добре, че приходите след това ще са почти същите (ако не и повече) както когато излезе за пръв път през 1997 година – а именно близо милиард долара. Това си е чист стратегически маркетингов трик и не мога да повярвам, че има страшно много хора, които му пълнят гушата на тоя човек. Парите ги имам за кино, но мисля да ги дам за нещо, което не съм гледал до сега, пак е на 3Д, но съм сигурен, че ще си изкарам 200 пъти по-яко – а именно Отмъстителите. 😉 Нищо лично – уважавам чуждите мнения…Просто това е моето и то няма да се промени! 🙂

  10. @Лъчо
    Щом толкова ти харесва филма, направо е задължително да го гледаш в IMAX-а (ако си в София, разбира се). 3D-то според мен не допринася кой знае колко много за кефа, но със сигурност не го разваля.
    Вярно е, че всичко се прави за пари, но пък и без пари няма как да видим една толкова мащабна продукция отново на голям екран. На най-големия! Но както писах по-горе, не само дълбочината е новото в тази версия, но и височината на кадъра. Не ти ли е любопитно, за какво говоря? Даже, ако се позадържи малко повече на екран бих отишъл да го гледам пак, иначе ще чакам да издадат BD-то за да си попълня скромната колекция от качествени филми. 🙂 🙂 🙂

  11. Филм – епоха!
    Което е безспорно – и няма нужда от коментар!
    Благодаря, Дрин, че предложи съ-участничество към новия IMAX 3D поглед! 8)

  12. Аз казах ли ви, че е голям!!! 😉 😉 😉

    И сега кой друг филм ви се гледа отново на голям екран? А? Аз веднага се сещам за „Гладиатор“ и ако не е в 3D няма да се сърдя! 😉 😉 😉 😉 😉

  13. Абе само на мен ли Томас Андрюс на Виктор Гарбър ми прилича на млад Ричард Докинс?

  14. Излезе и BD-то. Обаче някой може ли да ми обясни технически как стои положението с 3D версията? По принцип има издание в два диска на 2D версията и на 4 четири диска на 3D+2D. Но навсякъде чета, че 2D-то било с орязания формат – както старото DVD. Докато 3D-то е 1.78:1, както беше в IMAX, но проблема е, че аз все още нямам 3D телевизор. Нямам и намерение скоро да си купувам, но искам да гледам филма в размер 1.78:1. Та въпроса ми е, дали дисковете с 3D версията могат да се гледат, като се изключи единия канал? То сигурно зависи и от плеъра, но предполагам, че трябва да ги има и двата потока в пълната им резолюция. Гледам, че по торентите има снимки с пълна резолюция, но техническите данни на дисковете не намерих къде да ги проверя, а от два български сайта за поръчка направо им се видяха абсурдни въпросите ми към тях.

  15. И така, да си излея мъката, че да не се прецака някой друг. 🙁 В край сметка си купих 3D изданието и едно голямо прецакване – „2D playback is not available via this disk“. Пък после 3D-то било обратно съвместимо, ама не и тук.