Едно от най-хубавите неща е да гледаш добре направена комедия. Забавна, с добри решения, с подкрепена теза, с насоченост към сферата, която осмива. За съжаление, в „Революция X” няма нито едно от тези неща.

Познатите персонажи от сериала „Революция Z” се подготвят за музикален фестивал на морето. Преди да тръгнат, мениджърът им съобщава, че ще са с нова вокалистка – Никол (Гери Никол), която не им допада особено. В същото време наркодилърът Караваджо (Димитър Бербатов) изпраща куфарче с кокаин по един от доверените си хора (Александър Сано), но изпраща и други двама (Башар Рахал и Бойко Кръстанов), които да го вземат от него. Сред поредица от злополучия действащите лица се оказват на училищен лагер, където директорът (Георги Кадурин) прави всичко възможно да получи добра оценка за гимназията си от психически нестабилния проверяващ инспектор (Люси Иларионов). Следва една бъркотия от ситуации, които някои хора намираха за смешни, но за съжаление, доста от тях бяха и нелогични.

революция х

Авторите на този филм трябва да отворят речниците и да прочетат какво означава думата „правдоподобност“. Това със сигурност е най-неверният филм, който някога съм гледал. Престъпници, които правят това от години, се държат като кретени, за да е по-смешно, разбира се. Филм с плоски персонажи и безсмислени сцени, с висша доза елементарна комедия. Признавам, че публиката се смееше на места, но на мен ми беше тъжно. Тъжно за голяма част от актьорите, които участват в този бездарен сценарий. Тъжно, че оригването на Александър Сано се прие за един от много забавните моменти в този филм. Не си мислете, че неговият персонаж има някакви прилики с известния му герой в „Под прикритие“. Тук липсва човечността, остроумието и цялата му харизматичност. Всичко е сведено до работещ за наркотрафикант човек, който, извън всякаква логика, допуска елементарни грешки и се държи като пълен идиот. През голяма част от филма, той е преследван от обожателката си – 40-годишна госпожа по литература, която напомня на влюбена, 12-годишна девойка.

гери никол

Революция X” опитва да ни разсмее с всичко – ситуативна комедия, преувеличени персонажи и диалог, който сякаш е писан от четвъртокласници и често е пренатоварен с нелепо продуктово позициониране. Признавам, че имаше 1-2 забавни момента в сцените с Башар Рахал и Бойко Кръстанов, но това няма как да омекоти огромното ми разочарование. Както казах, препълнен с безсмислени сцени и пришити с бели конци ситуации, които безнадеждно се опитват път след път да докарат смях. И да не забравяме любимото за българското кино съобщаване на глас, от страна на персонажите, какъв е смисълът на гледаното и урокът, който трябва да научим от него..

Гледайки се замислих за работата на Гай Ричи, който често осмива престъпния свят. Тънката разлика обаче е, че при него престъпниците наистина изглеждат като такива – опасни хора, които понякога правят глупави неща, откъдето идва цялата комедия. Тук съприкосновението на група тийнейджъри със сериозно криминално проявени лица изглежда като детска игра – никакви последствия, никакви мерки за сигурност, нищо… Похитители, които отвличат младо момиче и имат опит в това, няма как да я оставят с включен телефон в джоба.

бербатов

Актьорската игра дори не ми се коментира, но едва ли който и да е състав може да направи чудеса при толкова лош сценарий. Единствените по-приятни персонажи бяха директорът и жена му (Георги Кадурин и Стефка Янорова), които поне имаха някакви читаво изградени взаимоотношения и подплатени характери. Имитативната игра на Бербатов и присъствието на музикалната сензация Гери Никол не дразнеха чак толкова, в сравнение с останалите огромни проблеми на този филм.

Техническата част също е под всякаква критика. Не мисля, че съм гледал филм с толкова много безвкусно решени често и безфокусни кадри, както и редица прекалено очевидни светлинни скоци. Разкадровката беше тотална бъркотия. Човек трябва да гледа дадена сцена поне 2 пъти, за да се ориентира в пространството.

Доста ще кажат, че издребнявам и това е неангажиращ филм, чиято цел е да ни изкара от натовареното ежедневие и разсмее. Или пък, че е филм за тийнейджъри и деца. Аз лично със сигурност не го препоръчвам за тях, защото според мен в детска комедия няма място за псувни и тежки наркотици.

85cc0e7573c2d440b659fb4e06d8e180c0c8587f

Опитахме се да направим комедия и малко музика” бяха думите на режисьора и продуцента на „Революция X” Димитър Гочев, който имаше особена трудност да си спомни повечето имена на хората от екипа си. Може би и той се е объркал след цялата тази бъркотия, която гледахме, знам ли… Поздравления за опита, но не се е получило. Това си беше една чиста проява на неуважение към зрителите. Неуважение, проявено в липсата на мисъл при направата на едно аудиовизуално произведение, както по принцип назоваваме филмите. Но „Революция X” е много далеч от това наименование.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. Щом има такива балъци, които да финансират, такива филми, купувайки си билети, то тая схема от филми няма да спре.

  2. Филма си беше много забавен. Една доста разпускаща комедия. Автора на тази статия е явно е някой доста скучен и ограничен чичак.

  3. Филмът явно е толкова отчайващ, че вече 3-ти ден нито един роднина или любовник на актьорите, режисьора, продуцентите и о, боже, сценаристите не се е изокал, как не сме се научили да ценим българското…

    1. И вие сте прав, филмът няма нужда от реклама.

    2. Съдейки по боксофиса му, има нуждa от чудо 😀

  4. Вчера го гледах. Това беше най-дългият рекламен блок, който съм виждала – 90 мин продуктово позициониране и 30 мин нелеп „сюжет“. Такива филми разочароват и отказват хората от българското кино. Жалко за актьорите, чиито имена ще се свързват с това подобие на сценарий.

  5. Филмът е една доста приятна и разпускаща продукция. Забавен от началото до края. Персонажите от „Революция Z“ пренесоха основните си черти и тук, което е добра приемственост. Включването на Гери-Никол е едно своеобразно „намигане“ към нейните фенове, които ще са и голяма част от плащащите за билет зрители в киносалоните. Диалозите са свежи, реалистични и съвсем не бих казал, че са неправдоподобни. Наистина, на моменти „лошите“ се държаха идиотски, но пък същото гледахме и в поредицата „Сам вкъщи“, нали? Но пък тези филми са във вечната ракла на кинопродукциите, така че доводите ви за персонажите на „лошите“ издишат, при това доста тежко 🙂 Все пак съобразете филма с аудиторията, за която е направен – в случая – тийнейджърите и тези, които все още са били такива във времето на „Революция Z“. Вие едва ли сте гледали сериала? Както и, предполагам, не бихте завели 13 годишната си дъщеря на „Нито звук“. Мнението ми след като гледах филма е положително, разпуснах за час и половина и излязох с усмивка. Понякога и само това е достатъчно.

    1. Няма нищо лошо в идиотските постъпки. Моят проблем е с тези, които са нелогични за тези персонажи и са там по воля на автора, за да е по – смешно (посочил съм примери. Можех и още, но все пак, целта ми не е да издавам сюжета на филма). „Сам вкъщи“ е детски филм, което няма нищо общо с този опит за смеска между тийн комедия и иронизация на престъпния свят. В „Сам вкъщи“ никой не се занимава с наркотици. Радвам се, че поне вие сте се забавлявали.
      Гледал съм голяма част от сериала и съм съгласен с вас, но във филма са се опитали да забъркат доста повече проблематики и това, което се е получило, е далеч от успешно.
      Оценявам и, че смятате тези диалози за правдоподобни. За мен те бяха много неща, но не и такива.

  6. Филмът е забавен, непретенциозен и с нищо не отстъпващ на американските комедии. Да, продуктовото позициониране е в повече, но нали това искаше публиката: българските филми да се финансират с частни пари, а не от държавата? Еми, ето така е с частни пари – спонсор до спонсор и всеки от тях иска ясно и натрапчиво да бъде видян. Подобна критика за жанров филм е нелепа, защото основна цел на комедията е да разсмее и забавлява, независимо от темата, а филмът е постигнал точно това. Смях, позитивизизъм и разпускане от ежедневието.

  7. Алекзандър, много благодаря за отговора. Наистина, не е най-добрата продукция, но пък разпуснах, а и за малко се пренесох на морето 😀 Успех с писането, анализът е стойностен.

  8. Филма разбрах как ще свърши на 15та минута изключително предсказуем незавладяващ и лесно забравим такива филми са за хора от 6 до 14 годишна възраст!