"Островът"

Когато ви представихме снимки от снимачния процес на „Островът” на Камен Калев, ви споделихме, че не сме от най-големите почитатели на „Източни пиеси”, но смятаме, че Калев е един от най-обещаващите български творци и затова с нетърпение очакваме да видими трейлъра на втория му филм.

Той вече и тук и единственото, което ще кажем е, че ако не друго, това е най-добре изглеждащият български филм от…. От винаги!

Странно, гледайки трейлъра у нас се зароди усещане за филми като „Злокобен остров” на Скорсезе и „Сламени кучета” на Пекинпа (за предстоящия римейк не ни се говори). Не, че има нещо много общо, просто една-две сцени и определени настроения извикаха такива спомени. Стискаме палци и на краката, „Островът” да е на половина добър колкото тях.

До международната премиера на „Островът” по време на кинофестивала в Кан, където той ще се състезава в 43-тото издание на „Петнадесетдневката на режисьорите”, остават броени дни и ако имате път натам, непременно се отбийте! Датата е 16 май 2011, 22ч, мястото – бул. Кроазет, Кан.

Ето и доста дългичкия официален синопсис:

Софи (Летисия Каста) и Данийл (Туре Линдхард) са на по тридесет и няколко години и живеят заедно в Париж. Въпреки че всичко между тях изглежда перфектно,  Данийл е особен, раздразнителен и затворен в себе си. Софи решава да изненада Данийл като организира ваканция на морето в България. Когато разбира за това, Данийл категорично отказва да тръгне, но в крайна сметка Софи успява да го склони. Стъпвайки на българска земя, Софи изумена научава, че това е родината на Данийл.

След няколко часа на претъпкания плаж, Данийл решава да заведе Софи на почти необитаем остров в Черно море. Единствените обитатели по това време там са загадъчната Ирина (Бойка Велкова), съпругът й Павел (Руси Чанев) – съдържателят на малък ресторант на острова и Илия (Михаил Мутафов) – фараджията. Необичайната атмосфера на острова сближава Софи и Данийл. Всичко изглежда спокойно до момента, в който той открива в багажа й тестове за бременност. Жегата и малцината странни обитатели на мястото скоро започват да влияят на поведението и на двамата. Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва да скочат в неизвестното.

Софи напуска острова, въпреки че Данийл саботира всички нейни опити. Месеци по-късно, след всичките си неуспешни опити да се свърже с него, тя решава да се върне обратно в България. Пристигайки, открива Данийл на възможно най-необичайното място…..

Режисьор на „Островът” е Камен Калев, а в ролите ще видим Летисия Каста, Туре Линдхард, Руси Чанев, Бойка Велкова, Михаил Мутафов, Любен Дилов – син и специална поява на легендарния режисьор, актьор и философ Алехандро Ходоровски, автор на класики като „Света кръв”, „Свещената планина” и „Крадецът на дъги”.

Българската премиера на филма е предвидена за октомври 2011.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

34 Comments

 1. "това е най-добре изглеждащият български филм от…. От винаги!" 😀 аха – мнооого си прав, Дрин-сан! two thumbs up!!!

 2. Напълно съгласен – усещането е като за "Злокобен остров."

  Но пък този филм изглежда твърде далеч от последните комерсиално ориентирани български филми и правен по-скоро само за фестивални прожекции.

  Приходите му от редовен показ според мен ще са като на "Дзифт", ако въобще и до там го добутат.

 3. Изглежда като изтъркан трилър. Но като за български може да се направим, че уж изглежда оригинално.

 4. "единственото, което ще кажем е, че ако не друго, това е най-добре изглеждащият български филм от…. От винаги!"

  Да!

 5. Гледах няколко пъти трейлърчето и така и не можах да си представя този пич като българин, незнам какъв му е случая разбира се, може само да е роден в БГ, но не ми прилича дори на БГ субект.

  А иначе филмчето изглежда приятно, само дано да е повечко психария отколкото човешка драма…

  Дринчо-Тарантинчо дай повечко info man!

 6. @Иван

  Какво инфо повече ти трябва, бе man? 🙂

  Човека се казва Туре Линдхард! 🙂

  А самата история е трудно да бъде определена жанрово.

 7. Данийл, този ще да е някъв Даниел. 😀 😀 😀

  Вчера гледах по една телевизия че снимките май още продължават.

  Български филм с под 50% реплики на български, странно! 🙂

 8. @Ivcho

  искаш ли да прочетеш пак новината 😉 прожекцията на филма е на един от най-престижните кинофоруми в света – фестивалът в Кан, в рамките на "Петнадесетдневката на режисьорите", следващият понеделник, което ще рече – след 6 дни. Няма как да продължават още снимките. И нали не смяташ, че репликите в трейлъра могат да са определящи за процентното съотношение на всички реплики във филма? 😉

 9. @Ivcho

  В "Страстите Христови" и "Апокалипто" не се говори на аглийски въобще, те какви филми са? 🙂 🙂 🙂

 10. Ще напълни киносалоните, ако не от любопитство, то тогава Летисия ще привлече доста младежи 😉 Аз пък се радвам да видя Бойка в кинофилм.

 11. Историята се определя жанрово много лесно. Ето каква е тя – един човек се връща на родното си място, там някакви creepy селяци почват да му въртят номера, и накрая се оказва, че всичко това е свързано по някакъв начин с неговото раждане там. Съжалявам за спойлерите. Филмът е твърде оригинален и никога нямаше да се сетите.

  Досега не съм виждал сцена с къпеща се гола жена и някой да я следи. Много оригинално. Може да не е заснето добре, но е оригинално.

 12. И какъв жанр е това? 🙂 Много си лош, значи. 🙂 Кога последно си гледал БГ филм с подобна тематика? И много ясно, че вече си гледал подобни неща. На теб поне няма нужда да ти обяснявам.

  И моля тези, които непрекъснато опяват защо трябва да разглеждаме филмите на български и останали" или "за български става, е най-голямата тъпотия на света", този път да ни го спестят.

 13. Защо ли нещо ми се върти в главата "Играта" с Майкъл Дъглас… или "Шоуто на Труман"… Тя решава да го заведе в България, където той случайно е роден… някакво ТВ студио, екрани, аплодисмети, прегръдки…

 14. Беее… що просто не изчакате филма и тогава със сравненията 🙂 Това да сравняваш (и то толкова задълбочено) предстоящ филм с вече гледани такива (независимо колко класни са били) е някак по-лошо самонавиване и от… от… няма от 😀 (това в духа на дриновото представяне)

  🙂

  Чегераут просто! 😉

 15. @ Къди

  Просто казах какво гледах по телевизията!

  Няма нужда да чета статията втори път!

  @ Дринов

  Там положението е друго!

  Показват част от историята където никой не е говорил английски на местата показани в тези филми!

  Ако имаше английски щеше да е тъпо! 😉

 16. "това е най-добре изглеждащият български филм от…. От винаги! " , а на мен ми звучи по-добре : това е най-добре изглеждащият български филм от…. От когато и да било! .

  Беден речник и много английски коментарчета са повлияли явно :). Както и да е … и според мен е рано за сравнение и то само по предварителни кадри от тук от там.

 17. ще го гледам (мрачно проскърца на развален български) *

  ______________________________________

  * много ми харесва сайтът =)

 18. Не знам какъв жанр ще е филма, но видях достатъчно, за да съм убеден, че ще го гледам като излезе на кино. Аз съм фен на жанра "хубав филм" и мисля, че Камен Калев прави точно такива. Да не говорим, че да се направи филм (навсякъде по света) си е един малък подвиг, а тук си е направо голям подвиг.

  Българските филми набират скорост. Дела на БГ филми в родния бокс-офис за периода 2006 – 2009 беше нещо средно между 2 – 4 % (за сравнение мисля, че Франция са най-напред с 40-60%). Тази година с филми като Love. net, TILT, Стъпки в пясъка и тези, които тепърва излизат – Подслон и Лора от сутрин до вечер, Кецове и Островът – може този процент да стигне 20-30. Ебати кефа!

 19. Летисия Каста ми идва доста грозна пача, но трейлърчето наистина вещае нещо различно от вечната и единствена любовна/тегава драма, която се снима в БГ. Ако този пич реално е измислил нещо друго и ново, дори само за БГ стандартите, автоматично ни става най-големият режисьор.

 20. Вера Найденова, не се изказа много ласкаво за филма. Бил странен. Калев изневерявал на незнам-си-къв-си-реализъм.

  Аз казвам супер! Значи наистина имаме шанс за нещо добро! 🙂 🙂

 21. Абе, обади ми се баба Вера вчера.

  Не че моят вкус съвпада с нейния, но от описанието й заподозрях някакви опити за "Шоуто на Труман". Имало директни заемки от БГ "Биг брадър" и отчетлив стил на Митовски, по-малко на Калев, това каза.

  А иначе тя е по условие предубедена, защото беше в комисията за субсидия на "Островът", плюс че е пожизнено абонирана за Кан – този път е за 19-а (!) поредна година и смята, че добре познава тамошния критически вкус. Накратко нейното мнение е, че Калев е имал по-голям шанс, ако беше продължил в посоката от "Източни пиеси", който на фестивала повече са харесали. И че ако беше останал в този курс, щяха да го сложат в "Особен поглед" или дори може би в конкурса.

  Лично аз не съм очарована от "Източни пиеси" и смятам, че Калев може повече от това. Като production values новият трейлър е класа просто!

  П.П. Дринов, и ние да ходим по фестивали и да пишем за кино на годините на баба Вера, а? Кво ше каеш 🙂

 22. Накратко нейното мнение е, че Калев е имал по-голям шанс, ако беше продължил в посоката от “Източни пиеси”, който на фестивала повече са харесали.

  Вера Найденова да си мълчи. Достатъчно еднакви драми заснехме, снимаме в момента и ще снимаме в бъдеще. Да си ги гледа тях. Аз пък казвам, че е добре да почнем да правим все повече филми предназначени за зрители, хора и прекрасната ми съседка, а не за сбабичосани критици, пък ако ще да се краде от Ейс Вентура и Плодчетата ако трябва.

 23. Всичко това хубаво, Guardian of Cenarius,

  ама като напирате за "филми, предназначени за зрители, хора и прекрасната ми съседка", кво ми ревете в хор срещу Мисия Лондон? Плодчетата и Ейс Вентура да не са по-добре?

  Не визирам конкретно теб, естествено, просто давам пример с чисто комерсиален бг филм, който бе масово оплют.

 24. Че кой толкова масово го оплю? Разни блогове и хора, дето много разбират от кино? Ходих два пъти на М.Л. (трябваше и съседката да заведа:P ) и все беше пълно, не видях някой да си излиза, хората се смееха (вярно, смееха се някой като каже гъз и еби му майката, което е доста тъпо, но…) и изобщо зрителят бая се изкефи на тоя филм, съдейки по бокс офис, лично наблюдение в кино салоните и няколко разговора с познати. Е, аз също го плюх после, защото си беше слабо скалъпен филм, ама то и азе много разбира от кино, но това не значи, че не ми хареса и няма да отида да гледам Мисия Москва на кино. Мисия Лондон е светъл пример какво им се гледа на масовката. А то и за нея трябва да се мисли, не става само с драмички за по фестивалите, че Вера Найденова да се изкефи. Това са пари на вятъра, а ние не сме най-богата империя в космоса, че да хвърляме годишно милиони левове на вятъра, само за да цъкне одобрително с език някакъв дядка на Московският Фестивал За Кино Урожай. А и някак съм сигурен, че тая Вера Найденова и подобните на нея, са отказали пари на доста "нестандартни" проекти. Ние сме малко народ, но просто не могат да ме убедят, че тук се пишат само романтичнични истории, драми за прехода и романтични драми за прехода.

 25. Вижте официалното прессъобщение по повод премиерата на филма!

  "От възхищение до тотален шок варират мненията на публиката и критиката. Дали заради жанровите особености от драма през трилър, та до комедия или заради темите, които филма засяга, някой сравниха Калев с Дейвид Линч" 🙂 🙂 🙂

  @Анита

  Аз също не съм огромен почитател на "Източни пиеси", а дори и да съм, смятам, че един режисьор трябва да се развива, а не да си цикли едно и също цял живот! Така, че те подкрепям! 🙂

  И дай боже да сме в състояние да ходим на кино като одъртеем съвсем. Не мога да си представя живот бе това 🙂 Лошото е, че аз в Кан на фестивала не съм ходил, а вече децата по улицата ми викат чичко, което е направо престъпление! 🙂 🙂

  @Guardian of Cenarius

  Точно така! Разнообразие му е майката! Трябва и малко комерс. И аз не смятам, че "Мисия Лондон" е хубав филм, но го приветствам с радост, поради изтъкнатите от теб причини.

 26. За разлика от „Источни пиеси“, „Островът“ е изненадващо неумел филм. Повествованието е изпълнено с нелогични отклонения, фалшиво и пресилено изградени ситуации, не особено впечатляваща актьорска игра (в някои кадри слаба), банални диалози, посредствен кинематографичен език. Неочаквано слаба работа след първия му филм.