клер дени
Клер Дени

Изключително щастливи сме от факта, че след известни спънки още в самото начало на продукцията, очакваният с голям интерес фантастичен англоезичен дебют на френската режисьорка-ветеран Клер Дени („Chocolat“, „Bastards“, „Let the Sunshine In“) „High Life” все пак се осъществи и (освен ако не стане нещо непредвидено) скоро ще може да бъде видян на екран.

High Life” е по сценарий на Дени, Жан-Пол Фаржо, Джеф Кокс и Ник Лейрд (някои източници посочват и Зейди Смит) и това, което знаехме за филма, е, че разказва за група престъпници, които се съгласяват да заменят присъдите си с участие в правителствена мисия (най-вероятно с фатален край) към центъра на черна дупка, като задачата им е да намерят алтернативни източници на енергия и да участват в експеримент за възпроизвеждане на хора. Сега обаче научаваме допълнителни подробности за историята, а именно, че във фокуса на филма са отношенията на баща и неговата дъщеря:

Дълбокият космос. Отвъд нашата слънчева система. Монте и неговата дъщеря Уилоу живеят в пълна изолация на борда на космически кораб. Самотен човек, чиято стриктна самодисциплина е защита срещу сексуални желания – собствените му и тези на другите, Монте е станал баща против волята си. Неговата сперма е използвана, за да оплоди Бойс – младата жена, която ражда Уилоу. Те са членове на екипаж от затворници: космически престъпници, осъдени на смърт. Опитни зайчета, изпратени на мисия до най-близката до Земята черна дупка. Сега са останали само Монте и Уилоу. И Монте е променен. Чрез дъщеря си, той за първи път изпитва всепоглъщаща любов. Уилоу пораства и става младо момиче, а след това и млада жена. Сами, но заедно, баща и дъщеря достигат тяхната дестинация – черната дупка, в която време и пространство спират да съществуват.

Това определено поставя „High Life” в малко по-различна светлина – доста по-близко до творчеството на Клер Дени – и това ни радва, тъй като няма да получим поредното Холивудското клише, което изниква в главите ни, когато чуем „престъпници в космоса“. Нямаме търпение да видим трейлър, но засега ще трябва да почакаме и да се задоволим само с първия официален кадър, представена от  THR, на който откриваме изпълняващия ролята на Монте Робърт Патинсън.

робърт патисън в high life

Съвсем скоро, покрай кастинга на Робърт Патинсън в „The Lighthouse“ на Робърт Егърс, за пореден път имахме възможност да коментираме неговия смел и интелигентен избор на роли и участието му в „High Life” е още едно доказателство за същото. Любопитна концепция, творец като Клер Дени… ние също бихме избрали да се включим, само дето не всеки може и точно там е работата. А другите актьори, които са успели, се Миа Гот, Жулиет Бинош, Андре Бенджамин, Ларс Ейдингер, Агата Бъзек, Юън Мичъл, Джеси Рос и Клер Тран.

Със сигурност „High Life” е от филмите, които чакаме с огромно нетърпение – заради жанра, заради концепцията и заради творческия състав, начело с Клер Дени – и се надяваме премиерата му да бъде в рамките на тази година. Но когато и да е тя, междувременно ще сме на линия, за да отразяваме всичко любопитно около рекламната му кампания.

high life

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Много се радвам, че Патисън излезе от сянката на боклука “Здрач”. Бъдещето на тоя пич е обещаващо.