Много харесваме Роалд Дал и за наша радост повечето му книги са издавани у нас. По някои от тях има филмови и телевизионни адаптации, но до момента не бяхме чували за филм, който да се фокусира върху живота на самия автор. Вчера научихме, че Хю Боневил („Downton Abbey”) ще влезе в ролята на Дал в предстоящ проект и радостта ни се усили.

Джон Хей ще режисира филма по сценарий, който е написал с Дейвид Логан – негов колега от телевизионната драма „Lost Christmas”. За основа двамата са избрали книгата на Майкъл Шиърър „An Unquiet Life”. Действието ще се развива през 60′-те години и ще изследва борбата на Дал да създаде някои от най-известните си книги, като същевременно се опитва да уреди брака си с актрисата Патриша Нийл.

Харесваме Боневил, но не ни се струва особено подходящ избор за ролята. Ще му се наложи да свали няколко килца, ако иска да се доближи физически до слабичкия Дал. Има и друг проблем – Боневил дотолкова се е слял с образа си от сериала „Downton Abbey”, че ни е много трудно да си го представил в по-различна роля. Може пък това да е добро предизвикателство, което да го извади от зоната му на комфорт. Все пак британците са доста ревниви за литературните си икони и трудно ще простят стъпка накриво, особено ако се отнася за любимия на поколения деца Роалд Дал.

Хю Боневил е най-познат от сериала „Downton Abbey”.
Хю Боневил е най-познат от сериала „Downton Abbey”.

Ето какво казва продуцента Паскал Дегоув от Goldcrest Film, който финансира продукцията:

Този филм проследява личните триумфи и трагедии зад брака на две световно известни звезди. Сценарият на Джон и Дейвид е отличен и ще удовлетвори зрителите в изобразяването на  любовната история межди Роалд и Патриша на фона на бурните промени през 60′-те години.

Очаква се продукцията да започне по-късно тази година, а ние ще хвърляме по едно око на проекта, в случай, че се получи нещо любопитно. В случая очакваме стандартен британски биографичен филм, от който ще изискваме единствено правдив портрет на един изключителен писател. Припомняме ви, че Роалд Дал е автор на детските класики „Матилда” ,„Вещиците”, „Фантастичният господин Фокс” „Чарли и Шоколадовата фабрика” и др., а скоро на български излязоха и писмата му към неговата майка, които също ви препоръчваме.

c80425f0c983a211338080865032aa8f

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *