След меко казано проблематичния „Дякон Левски” на Максим Генчев, родното кино се подготвя за нова стъпка в посока на историческата екшън-драма с „Воевода” на Зорница София („Мила от Марс”). Филмът е вдъхновен от разказа „Румена войвода” от Николай Хайтов и според официалния синопсис разказва „бурната истинска история” на Румена – майка, която е принудена да изостави дете и дом и предвожда чета, която раздава свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.

Принципно сме особено скептични към родни продукции (пък били те и в копродукция) от такъв тип, тъй като не разполагаме с бюджет, който да позволи мащабното и качествено пресъздаване на епоха във вариант, какъвто сме свикнали да виждаме в големите чуждестранни продукции (друг е въпросът, че творците ни не са особено кадърни и дори да разполагат с пари, резултатите обикновено са плачевни). Но от друга страна се радваме, че се правят опити за такъв тип кино, а не се цикли отново и отново темата за комунизма, досиетата и прехода.

Първият тийзър трейлър на „Воевода” се върти вече от доста време, но ние чак сега стигаме до него. Предлагаме ви го заедно с едно „зимно” промо и първа и втора част на „Хайдушки записки” – поглед зад кулисите на филма, направени в стила на повечето холивудски филми. Дали са убедителни, преценете сами – всички коментари, ги оставяме на вас.

Трейлър

Зимен тийзър

Зад кулисите – „Хайдушки записки”

Режисьор и сценарист на „Воевода” е Зорница София, която е изпълнител и на главната роля. Партнират ѝ Валери Йорданов, Горан Гънчев, Владимир Зомбори, Леарт Докле, Петър Генков, Димитър Селенски, Ники Амрита Николай и други.

Премиерата е през януари 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. Хм, и двата тизъра в тоя са вариант хич не ми вдъхват доверие. По начало потръпвам само като чуя за български филми по „истински събития“. Силно се съмнявам, че някога скоро ще можем да изкараме нещо смислено по темата. Затова и просто не мога да се накарам да си пусна мейкинга.

    Положително погледнато на Киномания се върти по-кратка (и доста по-издържана) версия на първия тизър. Пускат го веднага след нещо толкова скандално тъпо (нещо за друг български „филм“), което се постарах да не запомня, за да не ме преследва до края на живота ми споменът. Хубаво нещо е и Валери Йорданов, който е един от не толкова многото смислени хора в бг киното към момента. Като цяло ми харесва и идеята за жена войвода, която раздава правосъдие със сабя. Бих го гледал това, ама с ниски предварителни очаквания.

  2. Скъп роден етнически кич – традициите на българското кино в него са многогодишни, не виждам нищо-ново тук….Омешваме хаедути, воеводи, и други с тъмно-резък баклански поглед…фъргаме малко съскане и така добре познат от детството ни български език от едно време….. Може би новото (освен монтажа, кален в разни клипове и гледане на чужди филми и екшъна за който се споменава и очакваме с трепет ) е, че се разказва за жена …както си му е редът по новите (или стари вече) джендър разбирания за равенството между половете и т.н. Зорница сега ще ни обади как в БГ историята имаме не само (неуспели) романтични революционери мъже, но и една съща Жана Д’Арк, която хвърля огън и жупел…Баба Тонка, при све достоверрна, е баба да му се не види …Га ще язди коня (с консултанта по яздене на кон)? Не можем да я фанем на забавен кадър …Пустият му Николай Хайтов – все там отиваме като с другото се провалим….Нистина ли не можем да намерим други разкази за други хора, които да стигнат до нас и да имат шанс ?

    Козият Рог (пак по Хайтов) и Мъжки времена – преди колко десетилетия – са направили щото каквото в този балкански вариант на филм за елементите, да го наречем … Орисия (пак по Хайтов) на Никола Корабов от 1983…имаше някакви наченки на нещо (си мислех с детския си мозък тогава и досега го помня), което си остана така неразвито докато междуременно Кустурица се появи, завладя света със своите витални образи и всички научиха за Балканите и междувременно отдавна забравиха и него и тях…

    Какво прави прави Зорница около 40 години по-късно ? Мчекак – филм за хайдуци по Хайтов….

    Само Бърнев, да е живи и здрав, е актьор, който ме е изпълвал с естетическа наслада в театъра…Той изпъква много, защото е един от малкото свестни …..От другите нямам никакви очаквания за нищо – освен подтискащ, провинциален роден кич. Да си го произвеждат, разнасят и размножават … И да не пропускат да ни напомнят за себе си и своята пълна неадекватност в клипове The making of ….It is funny and very very sad…..

    1. Имал си пет минути да си коригираш грешки или поне да разкараш тия многоточия, ама нейсе. Коментар фрашкан с хейт и предразсъдаци, че поне да беше запазил една линия на мисъл, а то – splashing shitstorm.

      Не че не си написал верни неща – някои са си повече от истина.

      От друга страна аз очаквам красива реализация на готин разказ. Очертава се добър музикален фон и камера. Пак ще слушаме турци да говорят на български, както и български селяни да говорят книжовен български. Иначе трейлъра не загатва колко излишни голи тела, насилие и мръсотия ще овъргалят един етнически казус, който няма нужда от поредната такава история.

  3. Хубав, лош,(ако си е направен по правилата на приключенското историческо кино, що не), само искам публиката да не възприема художествено произведение за изначална историческа истина.

  4. Турците наясно ли са, че у нас цялата им нация е културен и особено кино феномен, обект на цялото ни изкуство и непреходен мотив в него. Не струваме 🙁

  5. Положението изглежда „клише до клишето, мила моя майно льо“ 😀

  6. Тийзърът не е от най-обещаващите, дано крайният продукт е различен.

  7. Що не се гръмнете всичките хейтъри!? Филма е новост в българското кино, както по отношение на историческа достоверност, така и по отношение на адекватност и автентичност на реквизита. А основното е актьорската игра, а не визуалните ефекти. Ако някой очаква холивудска продукция с много екшън и спец ефекти – ми сори. Ще остане разочарован. Ако някой иска норзмално стойностно кино, тогава да отива да го гледа без предрасъдъци и измишльотини за политкоректност. 😉

    1. „Новост на историческа достоверност“, това звучи толкова „автентично“ и „адекватно“. ?

    2. Приматът Динко харесва чекията Воевода? It figures.