В неделя приключи второто издание на обединяващия света на литературата и киното, уникален за страната ни фестивал CineLibri. Каква е рвносметаката от събитието вижте в официалното прессъобщение:

Предначертан успех за уникалния кино-литературен фестивал CineLibri

CineLibri 2016 отшумява, каузата спечели стотици нови почитатели

Над 100 прожекции, 19 филма, 10 национални премиери и много специални събития  срещнаха по неповторим начин киното и книгите на второто издание на CineLibri.

Уникалният по рода си кино-литературен форум се проведе за втори път и показа отлични примери за симбиоза между две от най-обичаните изкуства в седем български града – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Търговище, Видин и Враца. Eуфорията, предизвикана от основната и съпътстващата програма на фестивала, е доказателство, че от взаимодействието нa сполучливо адаптирания сценарий и естетиката на визуалното се раждат големите кинематографични чудеса.

Зрители и читатели имаха изключителната възможност да се срещнат и разговарят с четирима специални гости – артисти от световна величина, дръзки експериментатори и откриватели на нови художествени форми. С нескрито вълнение Жаклин Вагенщайн, директор и селекционер на фестивала, откри събитието на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата, в компанията на френския писател, режисьор и продуцент Фредерик Бегбеде, който представи най-новия си проект – „Идеалът”, екранизация на издадения у нас роман „Помощ, простете”. Ненадминатият провокатор на френския артистичен свят беше удостоен с първата почетна статуетка CineLibri за умението да превежда собствения си неподражаем литературен език на езика на киното. Церемонията по откриването беше увенчана с новаторски мултимедиен пърформанс.

Носителят на „Оскар” Иржи Менцел също пристигна по покана на CineLibri, за да представи хумористичния шедьовър „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век. В две последователни срещи с публиката на сцената неотлъчно до знаменития чешки режисьор беше и актьорът Иван Бърнев, изиграл превъзходно ролята на Ян Дите във филма.

Гост на тазгодишното издание на CineLibri беше и Арнон Грюнберг, ексцентричното дете чудо на актуалната нидерландска литература – автор на дузина романи, преведени на 30 езика, и носител на 8 награди, три от които за филмирания роман „Тирза”.

Фестивалът отбеляза и 100-годишнината от рождението на големия мистификатор в литературата Ромен Гари с национална премиера на документалния филм „Книжарят” със специалното участие на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров, съсценаристи и сърежисьори на филма. 

Зрителите оцениха талантливите екранизации на съвременни литературни творби като „Американска идилия” по шедьовъра на Филип Рот „Американски пасторал”, „Аз и Камински” по едноименната сатира на култовия немски писател Даниел Келман и „ТЯ“ по романа „Ох…” на Филип Джиан. Дългоочакваната екранизация на „Американски пасторал” е режисьорски дебют на кинозвездата Юън Макгрегър и вече събуди дискусии в световните киносреди. След като беше отличен на филмовия фестивал в Кан, сега „Тя” е избран като френско предложение за най-добър чуждоезичен филм на 89-ата церемония по връчване на наградите „Оскар”.

Филмовата програма беше съпроводена с представяне на съответните литературни произведения, множество почерпки, инсталации и други специални изненади. В навечерието на фестивала бяха пуснати на литературния пазар над 10 нови заглавия, вдъхновили създаването на съответните филмови шедьоври.

Читателите имаха възможност да си набавят на преференциална цена три забележителни книги, посветени на голямото киноизкуство – „Пътеводител за озадачените” на Вернер Херцог, „Капризни години” на Иржи Менцел и „Киносценарият” на Сид Фийлд. Две от заглавията са част от престижната поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”.

За радост на ценителите премиерният филм „Геният”, голямото откритие на CineLibri 2016, тръгва на разпространение във всички значими артсалони в столицата и страната. Екранизация по блестящата биографична творба на А. Скот Бърг, филмът пресъздава необикновената съдба на гениалния литературен редактор Максуел Пъркинс, открил за световната литература светила като Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей и Томас Улф. Прожекциите на филма в рамките на CineLibri получиха изключително възторжени отзиви от страна на публиката.

Организаторите изказват благодарност и желаят успех на всички свои съмишленици, сътрудници и партньори, в т.ч. на всички български творци, киноведи, литературоведи и журналисти, които подкрепиха каузата на фестивала и съдействаха за неговото популяризиране!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *