Шведският хорър завладява САЩ

от на 2010-11-07
 

“Handling The Undead”

Филмът “Låt den rätte komma in” на Томас Алфредсон направи истински фурор през 2008 г. Историята на малкия Оскар и двувековния вампир Ели, затворен в детско тяло, едновременно смрази и трогна сърцата на европейската публика. Въпреки откровено некомерсиалния си фасон, романтичната хорър-драма се увенча не само с фестивален, но и със зрителски успех, което (логично) доведе и до щатския римейк “Let Me In”, който обаче не успя да достигне нивото на шведския първообраз.

Едва ли “Låt den rätte komma in” щеше да бъде такова невероятно жанрово и филмово събитие, ако зад сюжета не стоеше писателят Йон Айвиде Линдквист, автор на едноименния роман. Книгата “Покани ме да вляза” (преди няколко месеца беше издадена и у нас; ако все още не си я чел, искрено те съжаляваме) по нашето скромно мнение е един от най-великите вампирски романи, писани някога и въпреки любовта ни към екранизацията, трябва да признаем, че романът е в пъти по-силен от екранния си близнак. Затова сме адски щастливи, че Линдквист явно не е случайно уцелил десетката автор и е на път да се окаже една от наистина големите надежди на литературния, че и на целулоидния ужас: Shockya ни зарадваха с новината, че другият хитов бестселър на талантливия швед – “Hanteringen av odöda” – вече е привлякъл интереса на щатските продуценти (в САЩ книгата излезе под заглавието “Handling The Undead”) и макар, че заглавието се разработва в Швеция вече няколко години от режисьора Кристиан Петри, може би янките първи ще успеят да го екранизират.

Ако “Låt den rätte komma in” е нов и адекватен поглед към вампирския поджанр, то “Hanteringen av odöda” е особен, дори нетипичен поглед към зомбитата. Фабулата повече наподобява “Гробище за домашни любимци” на Стивън Кинг, а не толкова филмите на Джордж А. Ромеро, тъй като реанимираните мъртви не са толкова заплаха, колкото емоционално и съвестно бреме за героите… Психологическият и подтискащ ужас миксира силни персонажи, драматични ситуации и безкомпромисен, но увлекателен стил.

Вероятно успехът на “Живите мъртви” е една от основните причини Холивуд да посегне отново към Линдквист. Стискаме палци филмът да се получи, но ако трябва да сме откровени, предпочитаме да видим шведската адаптация преди американската, защото вярваме, че тя ще се окаже по-добрата. Освен това е истинско престъпление към любителите на качествената жанрова литература фактът, че у нас все още никой не се е заел с издаването на въпросния хорър. Дано скоро родните издатели поправят грешката.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте