Десетилетие на българското кино

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.

България,1980. Безоблачното детство на Алекс в малък провинциален град е помрачено. Милицията изисква баща му да шпионира дядо му Бай Дан, местния цар на таблата. Семейството решава да емигрира на Запад.

25 години по-късно Алекс е в немска болница след тежка катастрофа, в която загиват родителите му. Остарелият Бай Дан заминава за Германия. Там започва да учи внука си на табла, измъква го от болницата и двамата тръгват на път.

По време на това пътуване паметта на Алекс бавно се възвръща, а с нея и желанието му за живот.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е най-мащабната българска продукция за последните 20 години, явявайки се копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия. Филмът, сниман в четири държави от международен творчески и технически екип, е получил подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *