Последните седмици всеобщото вълнение около Гунди – Легенда за любовта беше наистина осезаемо, а предвид и масираната рекламната кампания на филма, за която може да се каже, че няма аналог в съвременната ни история (не само за роден филм, но и като цяло), се очакваше боксофис резултатите на амбициозната продукция да бъдат наистина сериозни. Е, очакванията се потвърдиха, че и два пръста отгоре.

Според официално прессъобщение, което може да откриете по-долу, става ясно, че Гунди – Легенда за любовта е дебютирал с резултат от 82 363 зрители и приходи от 1 420 646 лв. с включени продажби от предварителните прожекции, което е най-големият дебют на филм у нас на всички времена. Гунди изпреварва досегашния рекордьор Бързи и яростни 10, който през 2023 година стартира с 1 118 190 лв. Наистина впечатляващо представяне, достойно за уважение.

По-долу ще откриете допълнителни подробности за филма и представянето му, но преди това, в името на по-пълната информация и за тези от вас, които са регистрирали думите „включени продажби от предварителните прожекции“, ще отбележим: за традиционния тридневен уикенд (само резултатите от петък до неделя) Гунди – Легенда за любовта е регистрирал 75 988 зрители и 1 037 526 лв. Това отрежда на филма второто място в класацията по приходи, предвождана от Междузвездни войни: Силата се пробужда с 99 745 зр. и 1 090 355 лв.

Ето и официалното прессъобщение:

Опашки пред киносалоните, пълни зали, бурни аплодисменти и хиляди трогателни отзиви от зрителите в цялата страна – така премина първият уикенд, в който публиката се срещна с „Гунди – Легенда за любовта“. Поради големия интерес се наложи част от кината да отварят и допълнителни зали в най-натоварените часове, за да могат максимално много хора да се докоснат до завладяващия филм на режисьора Димитър Димитров.

Цифрите са рекордни не само за българска продукция, а изобщо – 82 363 зрители са си купили билети за филма до 20.10 (неделя) включително. Тези данни включват билетите от предварителните прожекции, без да се броят раздадените покани за трите организирани премиери в страната. Общо 948 прожекции на 161 екрана и оборот от 1 420 646 лева – абсолютен рекорд в историята на киноразпространението в България, който изпраща филмa за Георги Аспарухов на върха в класацията “TOP 20 ALL-TIME OPENINGS”, измествайки „Бързи и яростни 10“ (2023) – 1 118 190 лева, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ (2015) – 1 090 355 лева и „Аватар 2: Природата на водата“ (2022) – 1 040 565 лева.

Досегашният първенец сред българските филми, „Мисия Лондон“ (2010), остава далеч назад със своите 46 291 зрители след първия си уикенд и боксофис от 355 120 лева.

Кината у нас продължават да регистрират стотици заявки в минута за предстоящите прожекции, а някои зали са изкупени до четвъртък вечер. Ако тенденцията продължи, филмът може да остане на екран дори до края на 2024 година.

Лентата проследява вдъхновяващата любов между Георги Аспарухов и неговата съпруга Величка Маркова, както и най-паметните футболни моменти от кариерата на Гунди така, сякаш се случват пред очите ни. Историята връща времето назад и потапя зрителите в 60-те и 70-те години, като за целта операторът Борис Славков използва специални анаморфни обективи Hawk V Lite Vintage 74. Тази серия пресъздава „несъвършенствата“ на обективите, използвани през 70-те години в киноиндустрията и за разлика от съвременната техника, която има за цел да покаже кристално чист образ, тези обективи, с помощта на модерна технология, претворяват пластиката на картината от миналото, придавайки усещане за маслено платно. За да могат зрители да се пренесат в духа на онова време Елена Иванова и екипът ѝ създават близо 3000 костюма, включително екипите на футболните отбори от онова време, а Ванина Гелева (художник продукция) прави чудеса, като преобразява десетки локации и рисува епохата до най-малкия детайл, така че тя да оживее на големия екран. Машината на времето се завърта и ни връща по магичен начин в периода между 1959-та и 1971-та година благодарение и на специалните ефекти (CGI), които са дело копродуцентите на филма ImmerseFX (Visual Effects Studio).

Гунди – Легенда за любовта“ е в кината в цялата страна! Пълният списък на киносалоните може да бъде разгледан на официалния сайт на продукцията.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *