Том Круз все още не е приключил да бъде екшън звезда. Осмият и може би финален епизод от поредицата Мисията невъзможна се снима в момента, готвейки се за премиера през 2025, а има и слухове, че се обмислят потенциални продължения на Топ Гън: Маверик и На ръба на утрешния ден. Основният му колаборатор Кристофър Маккуори е потвърдил, че все още работят върху множество проекти заедно, някои от които със сигурност биха били екшъни, дори и да са на по-малък мащаб.

Но в същото време не бива да забравяме две неща. Първо, Круз е на 61 години и неземните очаквания за всяка нова негова каскада стават неразумни за подобна възраст. Второ, може и да е трудно да си го представим днес, но актьорът не винаги е бил огромна екшън звезда. Круз се издига в Холивуд основно чрез драми и комедии (и само с един Топ Гън като екшън хит) и дълго време цели да работи с най-добрите режисьори с потенциал за интересни проекти. Той много добре знае, че звездите не остават на върха, потъвайки вечно в познати води, и някогашните му драматични роли (каквито не е имал от близо 20 години) са доказателство, че той би могъл с лекота да остави екшън жанра и да продължи да бъде релевантен в нова ера от кариерата си.

Именно това виждаме да се оформя в няколко новини, които ни изненадаха наскоро. Макар и сделката да не е още сигурна, първо бе обявено, че Круз е в преговори да участва в следващия филм на Куентин Тарантино, наречен The Movie Critic. Ние и преди сме споделяли вълнението си за „финалния филм“ на емблематичния режисьор. Тарантино очевидно се опитва да изгради върховното си творение, потапяйки се максимално във всички свои маниакални интереси. Имайки предвид колко невероятни роли е предоставял той на всякакви актьори преди, а най-вече на такива в нужда от промяна, не бихме се изненадали тук да има много сочен материал за звезда като Круз. На този етап се смята, че Брад Пит ще поеме главната роля в The Movie Critic, така че не е ясно какво би играл Круз, но със сигурност ще бъде в зона, в която не е навлизал от много години.

Медиите съобщават, че Круз все още обмисля как би могъл да намери време за проекта на Тарантино и сделка не е направена, но за сметка на това друг проект изглежда доста по-сигурен. Круз се е срещнал с мексиканския режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту за топ-секретен проект, който ще представлява оригинална история написана от Иняриту и екипът му от Birdman. След като направи амбициозния Завръщането, който бе както комерсиален, така и хит сред наградите, режисьорът успокои дейността си, след което се завърна с друг амбициозен проект, Bardo, които се появи по Netflix без особено внимание и любов. Нов англоезичен филм с голям бюджет и звезда като Круз би значело доста значително завръщане за Иняриту. Макар и да не сме толкова големи фенове на него, колкото на Тарантино, идеята Круз да работи с мексиканеца е толкова чудата и неочаквана, че действително ни вълнува много. И двамата са вманиачени, екстремни мъже, които еднакво обичат да се борят с вселената във филмите си, така че не бихме се изненадали да излезе нещо интересно, а както и потенциално добра роля за Круз. Но все пак трябва да бъдем честни, че тук потенциала за позорен провал също го има, за разлика от The Movie Critic, който ни се струва като slam dunk.

Всичко това пристига след сделката, която Круз (след десетилетия работа с Paramount) направи с Warner Bros., започвайки партньорство със студиото именно за такива авторски проекти (добър ход от тяхна страна, имайки предвид, че имат един от най-мразените студийни режими на всички времена). Не бихме се изненадали, ако Мисията невъзможна 8 се окаже масивният финал на превъзходния Круз-Маккуори екшън проект, който обичаме и считаме за значителен не само за киното като изкуство, но и за оцеляването на индустрията. В тези филми Круз направи нещо, което малко актьори успяват – създадоха свой авторски почерк, дори и да е чрез колаборация с други режисьори. Всичко това бе голям успех и може би е време да приключи, макар и все още да се надяваме проектите с Маккуори да останат живи. Една нова ера на Том Круз като стара звезда в разнообразни драматични роли (и с повече награди) би било едно от най-хубавите неща, които може да се случи на киното. Би било достоен финал за велика кариера.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment