За втора година пред публиката в София ще бъде представена специалната селекция „СФФ тийн“. След всяка прожекция на филм от тази програма ще има разговор с публиката за темите и начина, по който са поднесени, благодарение на умението на режисьорите да създават истории, близки до светоусещането на младите хора. Програмата включва 7 филма.

* * *

България е представена с втория режисьорски филм на Яна Титова Диада, който спечели наградата за най-добър младежки филм U18 в Котбус, връчена от студентското жури на изпълнителката на главната роля Маргарита Стойкова. Актрисата ще представи България в специалната програма на Берлинале 2024 „Европейски изгряващи звезди“, а филмът на Титова е една от най-успешните български продукции за 2023 година, завоювала приза за най-добър филм в програмата „Just“ на фестивала в Талин и отличия на фестивала „Златна роза“ във Варна, сред които Голямата награда за най-добър филм (поделена с „Уроците на Блага“). „Диада“ разказва за мечтите на едно 16-годишно момиче, което ще направи всичко възможно, за да стигне до майка си в Америка и да учи рисуване там, да прави изкуство.

Ето какво споделя Яна Титова в интервю пред Нова телевизия:

Филмът Диада е за всички. Той отразява проблемите на тийнейджърите, но е важен и за родителите, и за учителите. Засягат се темите за отсъстващия родител, за родителската фигура в живота на подрастващите. В този смисъл филмът е за всички. Цялото напрежение, което се акумулира в училище, в семействата, има своя отзвук навсякъде около нас. Сценарият е писан преди 10 години и исках истински да вляза в живота на тийнейджърите. Защото при тях има толкова много дълбочини, които не забелязваме заради по лековатото им поведение“.

Премиерата на Мими – новия филм на Мира Форнай (Словакия) бе на Берлинале ’23, където спечели Голямата награда в конкурса Generation Kplus. Историята проследява малката Роми (ролята е поверена на чаровницата Розмарина Уилемс), която търси своето папагалче на име Мими в гората край родния си град. Там момичето открива вълнуващи неща и среща хора, които са тайнствени и интересни – в очите ѝ се сливат реалност и фантазии. Творчеството на Форнай е познато на публиката в София – през годините сме показвали нейните филми Моето куче Килър и Cook, F**k, Kill, представян и като проект на София Мийтингс.

Когато си на 17 (Грузия-Германия) е пълнометражен дебют на сценариста, режисьор и продуцент Гиорги Микадзе, който разказва за романтичното увлечение на едно 17-годишно кюрдско момче. Докато той изследва мрачните кътчета на гетото на Тбилиси, заедно с приятел, който продава наркотици, животът му поднася неочаквана изненада. Филмът ще има своята световна премиера в София!

Предствен в програмите на Торонто, Варшава и Ел Гуна, Египет, Нито дума (Германия-Словения-Франция) на режисьорката Хана Слак  пресъздава драматичните отношения в едно семейство. В малка къща на един изолиран остров майка и син трябва да се научат да говорят по между си, ала недоразуменията се умножават, предположенията се превръщат в подозрения и когато една буря прекъсва връзката с цивилизацията, напрежението става нетърпимо и дори опасно.

Гимназиалната учителка Ана е поставена в ситуация на безизходица, когато я атакуват оплаквания от възмутени родители заради това, че е препоръчала филм на своите ученици. Дебютният филм Без въздух на унгарската режисьорка Каталин Молдовай е провокативна драма с усещане за трилър, чието действие се развива в Унгария, но би могло да се случи навсякъде по света. Фестивалният път на филма започва от Торонто, през Варшава, Солун и Гьотеборг, за да пристигне и в София през март.

Предстваен за първи път във Венеция, украинско-нидерландската копродукция Винаги и завинаги на Ана Бурячкова бе удостоена с наградата за най-добър филм в Котбус в края на 2023 година – „за неговата завладяваща история за съзряването, която пресъздава сътресенията в държавите от Източния блок през 90-те години в един автентичен, вълнуващ и умело построен разказ.“ Бунтовните млади хора, които растат в Киев в края на ХХ век, се опитват да открият любовта, сексуалното пробуждане и някои жестоки игри, в които никога няма истински победител.

Един от филмите-фаворити с награда от фестивала в Локарно е копродукцията между Франция, Босна и Херцеговина, Норвегия, Хърватия и Сърбия „Екскурзия“, пълнометражен дебют на родената в Сараево Уна Гуняк. Историята разкрива драматичните обрати, които настъпват в живота на една тийнейджърка – с привидно невинни лъжи тя си навлича осъждане и всевъзможни очаквания от околните, робуващи на обществени догми и предразсъдъци.

„СФФ тийн“ на 28-ия София Филм Фест – не пропускайте!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *