В началото бе приятелството. Колко хубаво би било, ако повече истории започваха с тази чудна констатация! За срещата между младите Елфаба и Глинда се разказва вече две десетилетия на театрални сцени из целия свят, а мюзикълът Злосторница (Wicked) е прочут най-вече с изпълненията на бродуейските актриси Идина Мензел и Кристин Ченоует. По киноадаптацията се работи отдавна, като творческият устрем бе спрян от пандемичната 2020 година, когато Стивън Долдри се отказа от режисиране на историята за колежанските години на прочутите вещици от света на Оз. Напомняме, че на негово място вече е Джон М. Чу, познат на публиката с филми като Зрителна измама 2Crazy Rich Asians и Във висините, по мюзикъла на Лин-Мануел Миранда.

През изминалия уикенд, в най-гледаното време – на финала на щатското футболно първенство или с други думи The Super Bowl, дойде моментът и за дебюта на първия тийзър на филмовата версия на Злосторница. Ето го и в нашия филмов поток:

Атмосферата на това приказно приключение е точно такава, каквато очаквахме – магичен блясък, чаровни малки вещички, дълбокомислени наставления, изговорени от мъдрата наставница на Мишел Йео и леко заплашителен магьосник от Оз, в чиято роля очакваме непредсказуемия Джеф Голдблум. Донякъде напомня на Вдън горите, режисиран преди десетилетие от Роб Маршал – не мислите ли?

В ролите на Елфаба и Глинда са Синтия Ериво и Ариана Гранде, а след предизвикателен период на адаптация в учебно заведение за хора със специфични дарби (не точно Хогуортс, но от този порядък) двете героини, станали истински приятелки, постепенно поемат в различни посоки, за да се превърнат (според легендата) в Злата вещица от Запада и Добра вещица от Севера, познати от приключенията на Дороти в страната на измамния магьосник Оз.

Авторите на мюзикъла от 2003 година Уини Холцман и Стивън Шварц, които го създават по едноименната книга на Грегъри Магуайър Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West, са единодушни с режисьора на бъдещия филм Джон М. Чу, че е необходимо историята да бъде разделена на две части и дори ще напишат една или две нови песни, за да могат да включат всички важни детайли от сюжета и да не осакатят драматургично творбата си.

Както е известно, главните теми в нея са за приемането на различните, осъзнаването на личния потенциал, развиването на възможностите, здравословната конкуренция между амбициозни млади хора, изпратени на обучение в интернат и шанса всяка от бъдещите вещици да поеме по пътя си в търсене на истината и на справедливост.

Премиерата на Злосторница (Wicked) е планирана за 27 ноември 2024, а втората част трябва да излезе около коледните празници на 2025 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *