Има ли все още надежда за Тим Бъртън? Малко режисьори са по-перфектен пример за заешката дупка на себе-имитация, в която изпадат успешни творци, след като индустрията решава, че отказва да приема нови развития в творчеството им. За някои Бъртън отдавна е спрял да бъде режисьор за следене, а за други с всеки нов проект има малка (и все по-малка) надежда, че не самият той е изгубил искрата, а индустрията, жадуваща за IP, го придърпва надолу и все още има надежда за проблясък от негова страна.

През 2024 показанията са противоречиви. Наскоро получихме нов плакат за продължението на Бийтълджус, което официално ще се казва Beetlejuice Beetlejuice (яко!) и ще излезе по кината на 6 септември (понеже не отразихме тази новина, можете да видите плаката по-долу). Фактът, че Бъртън вече буквално повтаря себе си, не е особено обнадеждаващ на хартия, но пък може би завръщане на собствена територия би му възвърнало малко от свободата да се отприщи отново. Надеждите не са големи, но нищо не пречи да изчакаме и да видим.

Всичко това ни води и до най-скорошната новина. Следващият филм, който Бъртън подготвя за Warner Bros., ще бъде римейк на култовата b-movie класика от 50-те Attack of the 50 Foot Woman. Сценарият ще бъде написан от Джилиан Флин, отговорна за романа Не казвай сбогом и неговата адаптация от Дейвид Финчър, както и за Вдовици на Стив Маккуийн. Флин е основно известна като автор на хладнокръвни, провокативни трилъри със силна женска перспектива, така че присъствието ѝ, напълно неочаквано за режисьор като Бъртън, може да намекне, че той желае изцяло да се потопи в pulpy корените на този научно фантастичен revenge трилър. Attack of the 50 Foot Woman разказва за жена, малтретирана от изневеряващия си съпруг, която се впуска в отмъщение след като „близка среща от третия вид“ я превръща в гигант. Ако тази петдесетарска, b-movie версия на Gone Girl не ви звучи сочно, може би трябва да преосмислите вкуса си. 

Въпросът е дали това е правилният проект за Тим Бъртън и дали това говори за добра или лоша посока след Бийтълджус 2. Тук все още не говорим за оригинален сюжет, така че опасността, че просто ще видим поредната generic Бъртън щампа върху претоплен материал, е напълно истинска. Но пък този тип филми са огромна част от корените на режисьора, а той не се е завръщал към тази територия от Марсиански атаки насам, така че би могло Attack of the 50 Foot Woman да се окаже напълно приличен носталгичен пастиш. Тук има потенциал дори за нов вид материал за Бъртън (макар че той вече е доказвал, че разбира отмъщението на луди жени, с Жената котка), а дори и за завръщане към комедийните му корени, които на нас толкова ни липсват.

С други думи, предпазливо заинтригувани сме от тази новина. Надеждите продължават да бъдат тънки, но както винаги, нищо не пречи да изчакаме и да видим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *