Едва ли има човек, който да си е мислил, чеДжурасик свят: Господство наистина може да бъде (както обещаваха рекламите) „епичният завършек на историята, започнала през далечната 1993 г. с епохалния Джурасик парк на Стивън Спилбърг“ и след това да няма други филми от поредицата Джурасик. Въпреки че всеки следващ епизод от новата трилогия изкарваше по-малко от предния, Господство направи 1 млрд. приходи само от продажба на билети, да не говорим за мърч, увеселителни паркове и т.н.

С други думи, на всички ни е ясно, че Universal няма да оставят тази златна… кокошка (geddit?) да стои без да се експлоатира (а кой би?), затова не сме никак изненадани, че от студиото не се мотаят, както направиха между разделените от 14 години Джурасик парк 3 и Джурасик свят, а вече обявиха премиерната дата на следващия голям филм от франчайза, който трябва да се появи на 2 юли 2025. По-долу ще откриете и подробностите.

Засега няма абсолютно никакви подробности за евентуалния сюжет на новия Джурасик филм, но не се очаква появата на никой от познатите ни и от двете трилогии герои. Ще имаме пълен рестарт, начисто. Със сценария се е нагърбил небезвестния Дейвид Кеп, който е нещо като ветеран за поредицата, тъй като е отговорен за оригиналния Джурасик парк (наравно с автора на романа Майкъл Крайтън), и на директното му продължение Джурасик парк: Изгубеният свят.

От една страна, за нас участието на Кеп е добра новина, тъй като той познава франчайза, а зад гърба си има и няколко много стабилни развлекателни филми, но от друга, той е автор и на няколко изключителни брадви. Ще кажете, че явно зависи на какъв режисьор ще попадне (когато не режисира той самият, разбира се), което ни води до следващата част от новината.

Deadline съобщават, че Universal водят преговори на режисьорския стол на проекта да седне бившият каскадьор Дейвид Лийч, който след дебюта си зад камерата (наравно с Чад Стахелски, но без да получи кредит) с Джон Уик бързо си изгради име на един от най-горещите екшън режисьори в Холивуд с филми като Атомна блондинка, Дедпул 2, Бързи и яростни: Хобс и Шоу, Убийствен влак и предстоящия Каскадьорът с Райън Гослинг.

Лично ние сме фенове на Лийч, но не го намираме за много подходящ за Джурасик филм, тъй като смятаме, че поредицата има нужда от нова посока – по-малко бомбастичен екшън и преследвания и повече напрежение, атмосфера и… драма.  В този ред на мисли, не искаме занаятчия или пък поредния режисьор с един независим филм зад гърба си, който няма много идея как да се справя с мащабите и проблемите на мултимилионен летен блокбастър. Ще се радваме на някой като Х. А. Байона, който при все проблемния сценарий и студиото успя да остави творческия си почерк над Джурасик свят: Рухналото кралство.

Всеизвестно е, че сме огромни фенове на динозаврите и на поредицата Джурасик в частност, но дори и на нас ние трудно (поне на този етап) да се ентусиазираме истински за нов филм от франчайза, след сериозното разочарование Господство и предвид настоящия, тънещ в тиня и помия пейзаж на комерсиалното кино. Въпреки това ще проследим развитието на проекта и ще стискаме палци да не получим поредния изпразнен от съдържание циклаж. Далеч сме от надежди за нещо наистина смислено, просто, ако може, да не е обиден.

Новият Джурасик филм се очаква в кината 2 юли 2025, така че скоро трябва да има кастинг новини и ще се постараем да се включим с всичко по-интересно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Да видим кой ще го гледа при положение, че Джурасик свят: Господство сам се съсипа (сценарно) по три причини: Драмата не те докосва, трудното превключване измежду сцени или герои и неясния залог. Сегашното положение, е че гниещия Холивуд се издържа предимно от франчайзи като Джурасик парк (свят) и Писъкът.