В началото на месеца стана ясно, че Universal скоростно подготвят нов филм от поредицата Джурасик, като на режисьорския стол трябва да седне Дейвид Лийч – избор, който не ни изглеждаше особено вдъхновяващо, при все някои качества на Лийч що се отнася до екшъна. Това решение, в комбинация с голямото разочарование от Джурасик свят: Господство и моментното състоянието на комерсиалното кино, просто нямаше как да ни ентусиазира истински за този проект. А в последствие Лийч се оттегли от проекта заради „творчески различия“ (което винаги е „добра“ новина) и нещата съвсем се скапаха. 

Сега обаче нещата се променят. Deadline съобщават, че овакантеното от Лийч място се заема от Гарет Едуардс (MonstersГодзилаRogue One: История от Междузвездни войни), който последно режисира доста приличния Създателят. Едуардс ни е огромен любимец и е точно типът режисьор, какъвто смятаме, че е подходящ за Джурасик филм, който поне малко да се доближава до създаденото от Стивън Спилбърг преди 30 години с първия и ненадминат Джурасик парк. Режисьор, който ще комбинира адекватно sense of wonder, екшън, специални ефекти и драма и ще ни предложи това, на което ние му викаме „да има кино“.

Разбира се, не може да се отрече, че и на Едуардс филмите имат сериозни кусури (далеч сме от мисълта, че е перфектен, особено по отношение на сценария и героите), но тук той ще разчита на помощта на опитния Дейвид Кеп, който, както всички знаем, е отговорен и за сценария на оригиналния Джурасик парк (наравно с автора на романа Майкъл Крайтън) и на директното му продължение Джурасик парк: Изгубеният свят. Смятаме, че двамата могат взаимно на неутрализират слабите си страни и наистина да ни предложат нещо приятно.

Всичко това звучи супер, но ако от студиото се месят много в продукцията, крайният резултат няма как да е нещо различно от брадва като Господство, който и да седне на режисьорския стол (а раздялата с Лийч ни говори, че те имат твърда позиция какво точно трябва да представлява новият филм). Надежда, че това нама да се случи, ни дава (тук малко се отдаваме на здравословна самозаблуда) скорошно изказване на Гарет Едуардс, който заяви, че не иска отново да работи под сериозно корпоративно влияние (знаем, че при Междузвездни войни имаше доста грижи) и фактът, че е приел не леката задача да оглави нов проект с подобен профил, може да означава, че са му гарантирали творческа свобода.

Ето какво точно сподели Едуардс:

Лично аз съм много развълнуван за бъдещето на киното. Чувствам, че всичко, което направихме по различен начин в Създателят, е може би най-силната част от филма. Искам да продължа с това в още по-голям степен. Да имам свобода, да мога да поемам рискове и да имам възможност да се проваля. Мисля, че това е важна част от всяко творчество…

Не искам да се връщам към другия начин на правене на филми. Създателят ни отвори очите с това, че всичко, на което залагахме, се изплати. Така че просто искам да правя филми в същия стил и да продължа да го развивам, ако мога.

Силно се надяваме горната ни спекулация наистина да е вярна и Гарет Едуардс да е запазил интегритета си, а не просто да се е продал. Харесваме го и искаме да има цялата творческа свобода на света. Но, дори и да се е продал, смятаме, че пак ще направи по-добър филм от по-голямата част от наемните режисьори, работещи днес. Ще поживеем и ще видим какво ще излезе.

Новият Джурасик филм се очаква в кината 2 юли 2025.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *