Обикновено, когато се подготвя селекция от късометражно кино, се търси конкретна и ясна тема, която обединява всички представени заглавия. Разбира се, както всяко правило и това неминуемо бива нарушено. Най-новият подбор от къси филми Doped shorts, подготвен от редакторския екип на „Кинематограф“, ще предложи на зрителите разходка из множество истории, разнообразни по тематика, жанр, формат и настроение. Това, което ги обединява, е по-скоро обща атмосфера, едно усещане за прекаляване, за трансгресия и излизане от обичайното. На 4-ти февруари от 20:00 часа в столичния клуб „Бар Безкрай“ ще можем да се насладим на творчеството на автори, които впечатляват със своята освободеност от естетически задръжки и следването на установени норми. Ще имаме възможността да гледаме филми, които вдъхновяват със смелостта, с която разискват парливи въпроси и с въображението, с което се впускат в някои от мрачните коридори на човешкото подсъзнание.

В програмата са включени два български акцента. Първият е българо-американската продукция Мигания на Мария Бобева. Това е социално ангажиран и напрегнат трилър, който е вдъхновен от действителен случай. Сюжетът ни запознава с осиновен тийнейджър, който предизвиква приемния си баща да вземе участие в игра, която може да доведе до фатални последици. Макар и режисьорски дебют за актрисата Мария Бобева, която работи и живее в Лос Анджелис, филмът е кинематографично изпипан и въздействащ. Съвсем закономерно, кинолентата печели множество международни отличия и привлича вниманието на редица американски фестивали.

Покрив

Второто родно заглавие е Покрив от режисьорския тандем Невена Николова и Петър Герзилов. История, в която депресията отвежда двама непознати, мъж и жена, на покрива на висок хотел до морския бряг, за да приключат земния си път. Но какво всъщност ги подтиква към подобно решение и дали действително са готови да го извършат? Филмът Покрив е едновременно тъжен и забавен, неловък и елегантен, една сцена от неврозата на нашето съвремие, която моментално ни става близка с непринудената и убедителна игра на актьорите Марина Фърцова и Емил Стефанов.

Сред останалите филми, които ще бъдат излъчени има заглавия от Германия, Швеция, Великобритания, Канада и САЩ. Истории, които ще се впуснат в изследването на теми като ексцентризма, ненаситността, неловките моменти, пристрастеността, приумиците и границите на позволеното поведение. Селекция, в която хуморът, абсурдът и провокацията вземат превес пред изискванията на благоприличието, добрите нрави и цензурата. Подгответе се за една широко скроена програма, която ще раздвижи вашата фантазия.

Актуална програма на https://kinematograf.bg/programa

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *