Чарли Кауфман е един от малкото сценаристи в Холивуд, които само с писането си станаха известни като автори с уникален глас. Чудатите му невротични фантазии във филми като Блясъкът на чистия ум и Да бъдеш Джон Малкович са сред най-интригуващите филмови преживявания, които човек може да има, а оттогава той успешно се превърна и в режисьор с филмите си Синекдоха, Ню Йорк, Аномалиса и I‘m Thinking of Ending Things. Но Кауфман не е имал нов проект от 2020 насам и чакането ни за нещо ново от него скоро ще приключи, макар и да не е с филма, който очаквахме.

Orion and the Dark e новият анимационен филм на Dreamworks, който ще дебютира по Netflix през февруари. Кауфман е отговорен за сценария, базиран на едноименната детска книга на Ема Ярлет. Сценаристът никога досега не е навлизал в територията на киното за деца и бяхме изненадани да видим името му тук, но макар и да е напълно възможно това да е изцяло поръчково задание за него, в концепцията на филма определено се усещат някои негови щрихи.

Можете да гледате трейлъра на Orion and the Dark тук:

Основната „high concept“ идея звучи като нещо, което би привлякло Чарли Кауфман – малко, срамежливо момче, което се страхува от абсолютно всичко, трябва да се срещне с най-големия си страх, а именно Мрака. Тук той се появява под олицетворена форма и двамата потеглят на някакво приключение. Може би Кауфман е решил да разгледа интересите си под формата на история за деца, връщайки се към собствените си страхове като малък, така че не бихме се изненадали, ако Orion and the Dark се окаже приятно допълнение към филмографията му.

Ето и официалния синопсис:

Орион изглежда като средностатистическо дете от началното училище – срамежлив, невзрачен, тайно харесващ си някого. Но под привидно нормалната си външност Орион е кълбо от тийнейджърска тревожност, напълно погълнат от ирационални страхове от пчели, кучета, океана, вълните на мобилните телефони, убийствени клоуни, дори от падане от скала. Но от всичките му страхове най-много се страхува от онова, с което се сблъсква всяка вечер: от тъмнината. Така че, когато буквалното въплъщение на най-големия му страх го посещава, Тъмнината отвежда Орион на обиколка с влакче в увеселителен парк по света, за да докаже, че няма от какво да се страхува през нощта. Докато неправдоподобната двойка се сближава, Орион трябва да реши дали може да се научи да приема непознатото – да спре да позволява на страха да контролира живота му и най-накрая да прегърне радостта от живота.

Orion and the Dark e режисиран от Шон Чарматц и написан от Чарли Кауфман по книгата на Ема Ярлет. Звездният актьорски състав се състои от Джейкъб Тремблей, Пол Уолтър Хаузър, Анджела Басет, Карла Гуджино, Колин Ханкс, Натасиа Деметриу, Айк Беренхолтц и Вернер Херцог.

Премиерата е 2 февруари по Netflix. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *