Войната е неизбежна!“ – декларират героите в новия Шогун (Shōgun). А нима това не е истина за буквално всеки период от историята на Земята, на почти всичките ѝ географски ширини?! Жаждата за власт и богатство, стремежът към покоряване на непознати земи и насилствена промяна на вярванията на местното население – това са вечните проклятия на човечеството, което отдавна е доказало неизлечимата си глупост и при все това все (още) се разминава с апокалиптичния си финал…

С Шогун, новата екранизация по епичния роман на Джеймс Клавел, зрителите ще се „завърнат“ в един особен период в историята на Япония, който за новите поколения може да се окаже привлекателен с демонстрациите на бойни изкуства и с впечатляващи битки. Не се залъгваме с мисълта, че масовият зрител е нетърпелив да научи повече за традициите в средновековната Страна на Изгряващото слънце или че ще обърне специално внимание на старанието, с което са пресъздадени костюми, декори и поведенчески маниери, които изграждат усещането за епохата – важното е, че ще има отсечени глави, ритуални убийства и самоубийства и сериозен екшън. На това FX и Hulu са майстори, пък и реалността по онова време си е била доста… кървава.

Време е за нов трейлър – с по-сериозни възрастови ограничения, провокирани от няколко (по-)безмилостни кадъра в сравнение с първата реклама от края на миналата година.

Не можем да се нарадваме на факта, че именно Хироюки Санада се е заел да продуцира новия Шогун и се е ангажирал да изиграе прочутия Торанага-сан. Би било добре, ако участието на добре познат японски актьор в една от основните роли в историята успее да привлече зрители от няколко поколения – Санада прави чудесни роли в исторически и касови филми като Последният самурайУбийствен влакВърколакът на Джеймс Манголд, Mortal Combat: ФилмътArmy of the Dead, Западен свят. Макар да не сме в отбора на тоталните фенове на Ричард Чембърлейн, който изигра корабокрушенеца Блекторн, познат като Анджин-сан в едновремешната телевизионна версия на Шогун, не усещаме никакво въодушевление от факта, че тази роля е поверена в новата екранизация на Козмо Джарвис (The Shadow of Violence,Lady Macbeth). Ана Саваи е новозеландска актриса (Наоми в Pachinko) и певица (участвала в японската версия на Spice Girls – Faky, между 2013 и 2018 година), която ще видим като владеещата английски език Марико-сан, чието посредничество става една от главните причини за общуването между жадните за власт управници и Анджин-сан.

За да са наясно всички какво очакват от Шогун, ще припомним, че действието се развива в XVII век и проследява битката на Торанага-сан срещу обединилите се негови врагове от Съвета на регентите. Междувременно на японския браг корабокрушира англичанинът Джон Блекторн, който променя всичко в тази консервативна общност, но и самият той претърпява впечатляваща трансформация.

Сценариите на десетте епизода, създадени за FX, са дело на Рейчъл Кондо и Джъстин Маркс (Top Gun: Maverick), като Маркс е шоурънър и изпълнителен продуцент. В актьорския екип са добре познати и уважавани японски актьори като Таданобу Асано, Хирото Канаи, Такехиро Хира, Моика Хоши, Токума Нишиока, Шиносуке Абе, Юки Кура, Фуми Никайдо. Отговорностите на изпълнителните продуценти се поделят между сценаристите на поредицата, Микаела Клавел, Едуард Л. МакДонъл и Майкъл де Лука. Сред режисьорите на различните епизоди са Джонатан ван Тъликин, Шарлот Врандсторм, Хироми Камата, Еманюел Осей-Куфор и Такеши Фукунага. FX Productions са студиото, отговорно за реализацията на проекта.

Премиерата на новия Шогун (Shōgun) е на 27 февруари 2024 година, епизодите ще могат да бъдат открити в Hulu и FX.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това вече е друга работа… въпреки козмото, чието време, в тоя трейлър е сведен до минимум…ще бъдее епично!

  2. Не върви да гледаме хомо-та и негЪри в подобен филм, но пък за сметка на това, няма да пропуснат да ни “зарадват” с феминистки простотии.