Пияният британец е добре познат феномен на всеки, който е стъпвал на крайбрежен курорт, в който има концентрация на барове и клубове. Добре познати са обаче и тийнейджърските трепети, желанието за секс, наркотици и рокенрол (или каквато там музика слуша младежта в момента). Предстои да разберем дали филм на тази тематика може да намери баланса между двете и да ни накара да съчувстваме на иначе така досадните индивиди в подобна ситуация.

How To Have Sex е филм, който дебютира на тазгодишния фестивал в Кан и взе голямата награда в секцията Un Certain Regard. Сценарист-режисьорката Моли Манинг Уокър прави дебюта си и определено изпитваме интерес към този филм не само заради самото отличие от фестивала, но и заради чудесните отзиви, които излязоха след дебюта му. Като цяло историите за загорели тийнейджъри се срещат под път и над път в киното, но тук усещаме дълбочина в разбирането и емпатията, които са отдадени към героите, които не се срещат често, особено пък обърнати към такъв тип „деструктивно“ поведение.

Историята в How To Have Sex се върти около три тийнейджърки, които са отишли на мечтана лятна ваканция в Гърция, където планират да се отдадат на всевъзможни удоволствия, а една от тях – да се погрижи за досадната си девственост. Оттам обаче следват сложни чувства за приятелствата, връзките и секса, които без съмнение могат да бъдат разбрани от всеки, дори и никога да не се е държал като типичния пиян британец.

Ето го и пълния трейлър:

Вижда се, че How To Have Sex има какво да предложи от гледна точка на визуален стил, не просто в сцените от клубовете, наситени с неонови цветове и бляскави светлини. По-голямо впечатление ни правят кадрите от самотните разходки по плажа и мръсотията на курорта, осъмващ след поредната дива нощ. Въпросите за случилото се със сигурност ще са фокус, но ни се струва, че емоционалните преживявания на героите ще са дори по-важни от конкретните случки – как се чувстват те за това, което помнят и това, което им убягва.  

How To Have Sex е написан и режисиран от Моли Манинг Уокър. В главните роли са Миа Маккена-Брус, Лара Пийк, Шон Томас, Самюъл Ботомли, Енва Люис и Лора Амблър.

Филмът ще има прожекция на фестивала Сънданс през януари, а след дебюта в американските кина на 2 февруари ще бъде пуснат и в платформата MUBI.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *