Уроците на Блага, който спечели 2 статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, ще има своята българска премиера на 16 ноември. Филмът ще открие 37-ото издание на Киномания в Зала 1 на НДК. Продажбата на билети за премиерната прожекция започва в края на септември.

Организаторите на Киномания Хермина Азарян и Владимир Н. Трифонов споделят:

Дебютният филм на Стефан Командарев Пансион за кучета бе представен на Киномания преди 23 години. Радваме се, че след успехите на Посоки и В кръг, той отново прие нашата покана, отправена преди триумфа на Уроците на Блага в Карлови Вари. Вярваме, че с неговия филм продължаваме традицията за откриване на Киномания с най-доброто от новото българско кино за съответната година.

Определен от международната критика като „социален трилър“, Уроците на Блага разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

Филмът вече има трейлър, който е дело на Михаил Дервенски. „Винаги се доверяваме на професионалисти в различните области, когато се стигне до промоцията на филмите ни. За поредна година работим с Мишо по изработката на трейлъра и той отново се справи блестящо“, споделя Стефан Командарев.

Уроците на Блага е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Уроците на Блага ебългаро-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА „НФЦ“, БНТ, МДМ – Германия, Евроимаж, Програма „Творческа Европа“ – подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР. 37-ото издание на Киномания се организира от НДК и Фондация „Имам идея“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Столична община.

Уроците на Блага, 16 ноември зала 1 на НДК. Продажбата на билети започва в края на септември. Филмът тръгва по кината от 17 ноември. Разпространител за България е А плюс филмс.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *