В навечерието на Коледа, предстоящият 28-и международен филмов фестивал София Филм Фест ще подари на верните си зрители новината за три от най-важните световни филма за 2023 година, които ще бъдат акценти в програмата на фестивала през март догодина. Това са носителят на „Златна мечка“ за най-добър филм от Берлинале 2023 На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилият награда на журито в Кан Паднали листа на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от Венеция – Зелена граница на Агнешка Холанд.

На борда на „Адамант е уникален документален киноразказ, който спечели сърцата на публиката и журито, както и престижната „Златна мечка“ в началото на отминаващата година. Неговият създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адамант“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които – изненедващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

На борда на „Адамант“

Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, най-новият филм на финландския майстор Аки Каурисмаки Паднали листа бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Това е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – Сенки в рая (1986), Ариел (1988) и Момичето от кибритената фабрика (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът е поредната възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. Романтичната история е поднесена в характерния за режисьора стил, с чар, който по никакъв начин не подкопава или иронизира вложените емоции. С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий – Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен, Паднали листа е един от най-харесваните филми от членовете на ЕФА през 2023 година.

На борда на „Адамант и „Паднали листа“ са сред селектираните творби за Наградата на публиката LUX 2024.

Паднали листа

Премиерата на Зелена граница беше в конкурсната програма на Венеция – там на легендарната режисьорка Агнешка Холанд бе връчена Специалната награда на журито. Най-новата ѝ творба получи и отличието за най-добър филм Arca Cinema Giovani Award, наградата UNIMED за културно многообразие, призовете Premio CinemaSarà, Sorriso Diverso Venezia за най-добър чуждоезичен филм и наградата Leoncino d’Oro Agiscuola – Cinema for UNICEF. Зелена граница бе трикратно номиниран и за наградите на ЕФА – за европейски филм, режисьор и сценарист. Противоречиво приета в Полша, мащабната копродукция проследява съдбата на семейство сирийци, което бяга от гражданската война в Сирия и заедно с учител афганистанец искат да влязат в Европейския съюз, без да подозират, че в опит да пресекат беларуско-полската граница, се оказват въвлечени в политическите машинации на властите в Беларус. В Полша съдбата ги среща с психоложката Юлия и младия граничар Ян. Събитията, които се случват, принуждават всеки от тях да се запита какво всъщност означава да проявиш човечност в извънредни обстоятелства…

Визията на 28-ия София Филм Фест е на тема „Отворени врати“ и е дело на екипа на рекламна агенция proof.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *