Инициативата на креативно студио Рефлектор събира представители на различни субкултури, за да очертае духа на времето и да опише как последното десетилетие на ХХ век формира няколко поколения българи.

Изпълнени с многобройни културни и социални феномени, 90-те се оказаха десетилетие с огромно влияние върху мисленето и начина на живот на хората за години напред. Аналоговият живот, трудният достъп до информация и комуникации, липсата на правила за новите обществени структури и кризите отвориха вратата за пионерство в изкуството, медиите и бизнеса. Като деца и тийнейджъри на 90-те години, екипът на Рефлектор е вдъхновен да разкаже защо това десетилетие се оказа най-бурното, опасно и вдъхновяващо време за България. Чрез видео поредица от 10 епизода, инициативата ще проследи важните събития в културен, социален и политически контекст като разкаже повече и за характерните субкултури на десетилетието.

Какво се случи с обществената енергия и до какво доведе тя? В какви условия се заражда новата българска култура и как са се създали субкултурните течения на метъла, уейва, грънджа, хип-хопа, чалгата, хардкора, алтернативната музика и рейва? Защо културата на 90-те беше неизменна част от идентичността и характера на младите хора, а не просто временно явление и мода?

Чрез събития, феномени, истории и музика, видео поредицата събира парчетата от пъзела на общия ни живот през 90-те, такъв, какъвто го помним или си го доизмисляме. Спомени на музикантите Венци Мицов (Хиподил), Кольо Гилъна (Контрол), Нуфри (Пиромания), Гурко (Анимационерите), DJ Stancho (Sniper Records), Ирина Флорин, Момчил Колев, Петър Дундаков (Тибетски сърца) и други, ще ни върнат във времето, към което никой не остава безразличен.

Освен видео поредицата, част от Алтерофилия е и наръчник на субкултурите, който ще илюстрира отличителните им характеристики и ще разкаже за духа на 90-те през образа на алтернативните млади.

Всеки, който обича или мрази 90-те, може да се включи в инициативата като допринесе за създаването на визуален архив и изпрати снимки от 90-те тук.

Алтерофилия значи любов към другото, различното, алтернативното. В световен мащаб думата не е позната, за разлика от противоположната ѝ – алтерофобия. Алтерофобията е свързана с предразсъдъци към алтернативните субкултури.

Алтерофилия се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *