Джонатан Глейзър, един от най-значимите филмови творци на XXI век според нас, е Лъвкрафт за съвременната епоха. Той прави космически, екзистенциален ужас, който улавя един специфично модерен дискомфорт. В предишния си филм Under the Skin той усъвършенства своя Кубриков стил на търпелива, проницателна наблюдателност, която превръща банални обстановки в нещо смущаващо. Именно затова вече четири години очакваме с нетърпение новия му филм The Zone of Interest, който дебютира в Кан с възхитителни реакции. Глейзър е намерил перфектния отдушник за всичките си интереси – история за баналното зло на Холокоста през погледа на едно германско семейство – и може би дори е надминал себе си от гледна точка на мрачност.

А24, които се готвят да разпространят филма тази зима, споделиха първи, ужасяващ трейлър:

И наградата за най-добър трейлър на годината отива при The Zone of Interest! От време на време получаваме рекламни материали, които са почти като самостоятелни произведения на изкуството, и се радваме, че точно този изключително достоен филм получава такова уважение. Трейлърът е смущаващ, мистериозен, ритмичен и хипнотизиращ (авторът на тази статия го гледа пет пъти подред, преди да седне да пише). Макар и да не разкрива нищо за сюжета, вярваме, че се докосва до естеството на филма – едно безпощадно, медитативно наблюдение на вибрациите, чрез които злото дестабилизира животите ни.

В случай, че искате малко повече информация, ето и обрания синопсис на филма:

Началникът на Аушвиц Рудолф Хьос и съпругата му Хедвиг се опитват да изградят мечтания живот за семейството си в къща и градина в близост до лагера.

Повече не ни трябва да знаем, особено имайки предвид колко наситени с чисто зло звучат всички елементи, дори и да са семпли. Като цяло всичко, което виждаме и чуваме за The Zone of Interest ни вълнува и смятаме, че има потенциал да бъде сред най-добрите на годината. Особено щастливи бихме били и да го видим на голям екран – няма нищо по-добро от малко потискащ екзистенциален ужас, който те обзема в мрачен киносалон. И най-вече, ако идва от ума на Джонатан Глейзър.

The Zone of Interest e написан и режисиран от Джонатан Глейзър (Under the Skin, Birth, Sexy Beast)по романа на Мартин Еймис. В ролите участват Сандра Хюлер (която очакваме да видим и в предстоящия Anatomy of a Fall), Кристиян Фрийдел, Ралф Херфорт и други. Глейзър също така се обединява отново с композитора Мика Леви, чиято музика за Under the Skin e съвършена, и монтажиста Пол Уотс, който схваща най-добре ритмите на режисьора.

Филмът влиза в ограничено разпространение в Щатите на 8 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *