Още от времето на Nip/Tuck и Sons of Anarchy сме почитатели на дързостта на FX (и обикновено забравяме, че са „клон“ на вездесъщите Disney) и сме следили с интерес поредици като American Horror Story, American Crime Story, Feud и – разбира се – Фарго. Нови престъпления ни очакват в снежните територии на централните щати – там (очевидно) всичко може да се случи, или поне така изглежда от сюжетните линии, които продължава да заплита Ноа Хоули.

По-малко от месец остава до пускането на сезон 5, а ето, че в мрежата се появи чудесен трейлър, който затвърждава предчувствията ни – новите епизоди ще бъдат заредени с комедийно-мрачни закачки, които толкова много обичаме.

С присъствието на Джуно Темпъл, за която нямаме търпение да видим колко умело върти различни предметии нанася сериозни телесни повреди, на обичаната Дженифър Джейсън Лий, на която е отредено минимално присъствие в трейлъра, но се надяваме да разгърне чудесния си (и комедиен!) потенциал в епизодите, и на безпогрешния Джон Хам, излъчващ арогантна самоувереност (както само той умее!) в ролята на местен шериф, новите епизоди на Фарго очакваме да се превърнат в talk-of-the-town – не само за публиката в Щатите, но и за почитателите на традициите, следващи „родоначалника“ на идеята за тези разкази, легендарния едноименен филм на братя Коен. Ето какво гласи въз-дългичкият официален синопсис на пети сезон:

Рой Тилман, шериф от Северна Дакота, издирва Дот в продължение на години. Собственик на ранчо, проповедник и човек на закона, Рой наистина вярва, че олицетворява правилата, затова стои над тях. Неговият лоялен, но безпомощен син Гатор отчаяно иска да докаже, че става за нещо пред импозантния си татко, но положението му е безнадеждно. Затова в преследването на Дот, Рой ангажира тайнствения скиталец Оли Мънч.

Дот се опитва да защити семейството си от тайните на нейното минало, които заплашват да излязат на бял свят, но нейният любящ, добронамерен съпруг Уейн продължава да тича за помощ при майка си, Лорейн Лайън. Тя е изпълнителен директор на най-голямата „Агенция за събиране на вземания“ в региона (наричат я „Кралицата на дълговете“), не е доволна от женитбата на сина си и не пропуска случай да изрази неодобрение към снаха си. В момента, в който необичайното поведение на Дот привлича вниманието на полицаите от управлението в Минесота – Индира Олмстед и в Северна Дакота – Уит Фар, Лорейн инструктира основния си сътрудник Даниш Грейвс да помогне на снахата – семейството преди всичко! Самата Дот обаче притежава удивителни способности за оцеляване. Дори и притисната до стената, тя е готова да докаже защо никой не бива да предизвиква мама Лайън…

Отново ще кажем – въпреки, че в трейлъра Дженифър Джейсън Лий има само една реплика, присъствието й в този сезон на Фарго ни изпълва с надежда, че ще наблюдаваме интригуващи, изпълнени с напрежение, абсурдни ситуации и черен хумор епизоди, проследяващи престъпления и скандални разкрития. Както споменахме, в актьорския екип са още Джуно Темпъл, Джон Хам, Джо Кийри, Сам Спруъл, Дейвид Рисдал, Риша Морджани, Ламорн Морис, Дейв Фоли и др.

Ноа Хоули отново е начело на творческия екип – като създател, сценарист, изпълнителен продуцент и режисьор на поредицата. Към усилията на неговата компания 26 Keys се добавя партньорството на The Littlefield Company и Уорън Литълфийлд. В екипа на изпълнителните продуценти са още Джоел и Итън Коен, Стив Старк (Toluca Pictures), Ким Тод. Фарго е копродукция между MGM Television и FX Productions

Премиерата на първите два епизода на пети сезон е на 21 ноември по FX, а от следващия ден ще бъдат достъпни и в стрийминг-платформата Hulu.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *