Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Ебати глупостта. Някакви престарели хора ще ги изкарват пред строя, защото са били в бойскаутската организация на Хитлер като деца. И това порно минава за документалистика. Това е като епизодче от Карбовски.

  2. Ще се опитам да го кажа просто, но не знам дали ще успея …

    1) Само хора от страната в която се е случил нацизма ногат да отидат най-дълбоко в разбирането си за това какво е станало. В Германия това се е случило. Защо ?
    Защото мнозинството съзнават, че отговорността това никога да не се повтари е лична и тя не може да се подмята, ре-интерпретира и прехвърля на някой друг. Те са разбрали за какво иде реч в дълбочина, която им е позволила да се видят в огледалото и да поемат отговорност, за това което се е случило и на тази база да построят държава, която е различна. За да се случи това е необходим процес на място, а не някъде другаде (като този процес е бил много по-мъчителен, тежък и труден отколкото, който и да е външен може да си представи).

    2) Гледната точка отвън, обаче, е също така неотложно необходима, защото по-общите изводи касаят всички ни – това не следва да се повтаря никъде, не само в Германия. За да стане това, един подобен филм може да има много по съществена роля, отколкото, да кажем, посещението на концентрационен лагер в Полша от страна на немския национален отбор по футбол. В крайна сметка, подобен филмов ‘глас’ говори ‘на език’, който се разбира далеч отвъд ПР-а на задължителните публични жестове и границите на която и да е страна.

    3) И накрая – една аналогия, за да стане хептен ясно. Ако не можем да разберем какви всъщност сме в дълбочина, и ако не поемем (лична) отговорност България никога няма да бъде една различна страна. Този процес може да се случи само на място и за да стане нещо някога няма как въпросният процес да не е труден и объркващ. Всичко, което създава илюзия за комфорт е в разрез с един такъв процес. Всичко, което изглежда много трудно или невъзможно води в посока към промяна.

    Никой външен не може да разбере (тънките) нюанси на нашата готовност да интерпретираме какво означава ‘преференциална група’ за ваксинация – и как става така, че млади и здрави стават по нуждаещи се от тези над 80 г. и как изграждаме система в която става нещо различно от това, което казваме, че става….
    Защо това има значение ? Защото само от нас зависи (в този конкретен случай, който е само един от много, много други) да не сме на най-най-най последно място в абсолютно всички статистики за брой ваксинирани в ЕС.

    https://www.politico.eu/article/eu-misses-coronavirus-vaccines-target/?fbclid=IwAR1W9bSQHCv2U308FWf3vn0lWm4GHHQG2rFvY9PH5h6mBq8X4p465rP5tTs

    1. Каквоооо!?!?
      Хленч за последно място по ваксинирани в коментар за документален филм за Третия райх?

      Отговори си сам, преждеговоривший, защо човечеството постоянно скача от лъжа на лъжа към капана на поредния сатанински „обществен строй“.

      Де да мислех, че си просто глас на тоталитарен бот, поставен тук с цел за дразни и манипулира. Ама не. Знам, че съществуваш…

    2. Пендел. Един път и ти да напишеш нещо умно.
      По точки 1, 2 и 3 ок, ама накрая започна да се осираш.
      Което ме навежда на мисълта, че точки 1, 2 и 3 са копи пейст отнякъде с което се опитваш да се докажеш, че си някакъв интелект, е да ама не си. А последвалия го абзац са твой думи. И си личи отвсякъде разликата в интелектуалното съдържание на текстовете. Умно момче си, ама не достатъчно.
      Така че и аз ще предложа 3 точки, както теб.
      1. Коментираме нацизма, а не коронавируса
      2. Коментираме нацизма, а не коронавируса.
      3. Ебете си майката с ваксинацията.

      П.С. Само тъпанарите не разбраха, че не става дума за коронавирус (да има го и хора умират от това), а за пари (много пари) под формата на ваксиниране 2 пъти годишно…………

    3. Със heinrich. Смислен коментар, само в няколко изречения.

  3. Това изглежда на поредната политкоректна кретения орязана от обективно мнение. Мислите ли си дори и за секунда, че ако някой от тези хора би казал нещо хубаво за строя ще го излъчат. Някаква социалистическа хленчарщина.

  4. Лайнрих, не говоря за ваксинация per se, а за това защо (може би) няма да зa-живееш в различна страна (ако не стане еди какво си)…И ти реши да демонстрираш колко прав съм бил … Навремето и Алабала-бръмбаров казваше, че съм бил превеждал с ‘гугъл транслейт’. Първият път като го прочетох бях шокиран, защото не знаех, че подобно нещо може да ти хрумне дори, а някой вече убедено твърди че го правиш …

    Ако спреш да псуваш за моментг – и видиш ей това видео,

    https://www.youtube.com/watch?v=d71tYwcpHNM

    можеш да (си) отгговориш на един въпрос: ти от кои си ?

    От тези в пещерата, които виждат само сенки в тъмното и не излизат ‘на светло’ ? Или си като този, който след доста трудното катерене и адаптиране към ‘слънчевата светлина’ сега му е просто невъзможно да приеме отново ‘излюзията на сенките’ в пещерата ?