Имаме удоволствието да обърнем внимание на съвсем нов трейлър на последния Кан-ски филм на Хирокадзу КореедаMonster. Видяното преди участието на филма в конкурсната програма в Кан бе прекалено разпокъсано и отвлечено, за да създаде дори и бледа представа за драматичния развой на сюжета. С приближаването на премиерната дата на филма в Щатите, разпространителите са спретнали по-„разказвателна“ реклама, която да послужи дори на онези (потенциални) зрители, които ще се срещнат за първи път с творчеството на японския майстор.

На всички ни е ясно, че кината в Тексас или Алабама няма как да продадат Monster като „творба на режисьора, носител на „Златна палма“ за „Джебчии“ – зрителите им са също толкова далече от Кан, колкото и филмовите фенове в Мездра, Ботевград, Сиракуза или Владивосток. Но историите, които Корееда разказва, може да са се случили буквално навсякъде по света – филмовите му сюжети са изпълнени с топлина, усет към човешкото несъвършенство, с разбиране и състрадание. Вероятно точно затова спецовете му свалят шапка и му връчват награди, а публиката го аплодира.

Повечето детайли в този трейлър ни навяват асоциации с приятелството на момчетата в Близо на Лукас Донт, който спечели Наградата на публиката Lux за 2023 година и бе приет… противоречиво от част от зрителите у нас. Ето какво гласи официалният синопсис на Monster:

Когато нейният син Минато започва да се държи изключително странно, майката Саори усеща, че нещо особено се случва с него. Тя предполага, че за проблема е отговорен един от учителите и незабавно отива в училището, за да разбере какво всъщност става. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината постепенно излиза наяве…

В ролята на самотната майка влиза актрисата Сакура Андо, позната на публиката от Джебчии; в останалите роли са Нагаяма Ейта, Такахата Мисуки, Какута Акихиро, Накамура Шидо, Танака Юко и децата актьори Соя Курокава и Хинатааре Хиираги. Копродуценти на Monster са Кенджи Ямада и Генки Кавамура.

За първи път от своя пълнометражен дебют през 1995 година, Корееда адаптира сценарий на друг автор и обединява усилията си с Юджи Сакамото (I Fell In Love Like A Flower Bouquet). Японският режисьор има привилегията да работи по своя най-нов филм и с легендарния композитор Рюичи Сакамото, който напусна този свят в самия край на месец март. Всеки киноман познава неговата музика, композирана за Последният император на Бертолучи и удостоена с „Оскар“, както и незабравимите композиции за Merry Christmas, Mr. LawrenceThe Sheltering Sky, The Revenant, Minamata и още десетки творби.

Вярваме, че Monster, отличен с приза за най-добър сценарий в Кан 2023 и с актуалната награда Queer Palm, ще получи достоен шанс за среща с публиката по света. Well Go USA Entertainment, които имат специално отношение към азиатското кино, са предвидили прожекции в избрани киносалони на Ню Йорк от 22 ноември и в Лос Анджелис от 1 декември, като в зависимост от интереса разпространението на филма в Щатите ще продължи да се разширява през декември – навреме за подбора на оскаровите номинации.

Ще се радваме, ако имаме шанса да видим филма на голям екран и у нас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *