Преди броени дни, на церемония, предавана пряко от Европейския парламент в Страсбург, Лукас Донт и екипът на втория му пълнометражен филм Близо, бе удостоен с наградата LUX на публиката за 2023 година!

Ето какво сподели режисьорът пред парламентаристите и международната аудитория, която следеше събитието онлайн:

„Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте филма, които представят всички нас като хора, разказват за всички парадокси, през които минава животът ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше основната ни цел.

Тази церемония се провежда в един странен за нас момент, защото наскоро две прожекции на филма „Близо“ в България не можаха да се състоят – поради протести. В София имаше хора, които отправяха оскърбления към общността ЛГБТ+ и поради съображения за сигурност трябваше да бъде отменена една прожекция. След няколко дни същото се случи във Варна. Говорим за българска аудитория, която не успя да види филма! Нужно е да знаем какво се случва в една европейска държава, в която филм за нежност между две момчета, внезапно се оказва нещо, което е заплаха за сигурността.

Същото се случи в Унгария – през юни 2021 година Унгарският парламент прие закон, с който се заклеймява общността ЛГБТ+. Това беше отразено и в забрана за упоменаване на общността ЛГБТ+ във всички медии – на всички места, до които имат достъп децата. Ние изразяваме нашата подкрепа към Европейската комисия, която реши да изправи Унгария пред съда на Европейския съюз за нарушаване на европейските норми и ценности. Бихме искали да помолим Европейската комисия да предприеме същите действия срещу Италия поради нейната позиция, насочена срещу общността ЛГБТ+.

Човешките права са всеобщи, неотменими, неделими и  взаимосвързани. Всички аудитории, всички млади хора заслужават да имат достъп до истории, които представят част от света. Ние сме до вас, и всеки един човек има право да открие кой е той – където и да било, когато и да било. Ние мислим за вас и сме изпълнени с надежда и гордост. Благодаря Ви!“

Лукас Донт и съсценаристът на филма Анжело Тейсенс благодариха на гласувалите 45 000 зрители за тяхната подкрепа към европейското кино и призоваха пулбиката да продължи да цени творците, които го създават. „Близо“ в момента е на голям екран в България и може да бъде видян на #Кино!

Повече информация за наградата LUX на публиката ще откриете тук.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *