Преди няколко дни във Варна бяха връчени наградите за най-добро българско игрално (пълнометражно и късометражно) кино и телевизионни сериали. Залата във Фестивален и конгресен център беше препълнена от желаещи да видят кои са победителите в голямото състезание.

Ето пълен списък с наградите:

Награда на СБФД

Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на критиката за късометражен филм

Майя Виткова-Косев за ЛЮБИМА

Награда на критиката за пълнометражен филм

Яна Титова за ДИАДА

Награда на публиката

УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на Младежкото жури

ДОБРИЯТ ШОФЬОР

ЖУРИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ:

Голяма награда „Златна роза“ за Сериал

Заради изобретателния киноезик, който оживява жанровия шаблон, заради сложно структурирания разказ и културните препратки, които събуждат любопитство отвъд конкретния сюжет, журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна Роза” присъди Голямата награда на сериала ЕСЕНТА НА ДЕМОНА.

Диплом за специално постижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ

Заради автентично пресъздадената действителност и убедителния актьорски ансамбъл, заради умението да открои нежността в една жестока среда и вярата, че жертвата винаги има възможен ход срещу насилника. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза” присъди Диплом за специално постижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ.

Голяма награда „Златна роза“ за късометражно кино

Заради неконвенционалната поетика – визуална и наративна, заради куража на режисьора да бъде уязвим по тих и деликатен начин, заради таланта да превърне личното преживяване в универсално вълнуващ разказ. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъди Голямата награда на късометражния филм ТИХО В СНЕГА.

ЖУРИ ПЪЛНОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ:

Диплом за специални постижения

За изпълнението му на телефонен измамник в УРОЦИТЕ НА БЛАГА, дадено само с глас и без екранно присъствие – незаменима роля, която движи всички събития във филма. И за компетентното му партньорство в поддържащата роля в ДОБРИЯТ ШОФЬОР, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза” присъжда Диплом за специални постижения на Герасим Георгиев-Геро.

За оригиналната ѝ сценография във филма Ф1.618, журито присъжда Диплом за специални постижения на Сабина Христова.

Награда за дебютен пълнометражен филм

За чувствителността и хуманизма, за уважението към достойнството на обикновения човек, и за майсторската му работа с актьорите – наградата за дебютен пълнометражен филм печели Тонислав Христов за ДОБРИЯТ ШОФЬОР.

Награда за мъжка роля

За представянето на един дълбоко впечатляващ със скромното си присъствие герой, който търси нови пътеки в живота, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза” присъжда наградата за Мъжка роля на Иван Бърнев за филма ВАСИЛ. И за още три съвършено изпълнени роли в рамките на конкурсната програма – една главна (Стефан в АРОМАТ НА ЛИПА) и две второстепенни (Следователят в УРОЦИТЕ НА БЛАГА и Сираков в ДИАДА).

Награда за женска роля

За майсторската трансформация – от педантична учителка по български език в лишен от морален компас измамник – наградата за най-добра женска роля се дава на Ели Скорчева за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за сценарий

Събитията около една измама се превръщат в алегория за състоянието на цялото общество, разобличаваща печалните „герои на нашето време.“ Необходими са значителни способности, за да се постигне това в един сценарий. Откриваме ги в този филм. Наградата за сценарий се връчва на Симеон Венциславов и Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за операторско майсторство

За умението да снима в много верните тоналности на сиво-бежовото ежедневие, да преминава от близък план към динамични и, понякога, монументални сцени, и да адаптира снимачния си метод към визията на режисьора, наградата за операторско майсторство се присъжда на Веселин Христов за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за режисура

За способността да създава динамични и многопластови сцени, да поддържа темпото на филма и да извлече емоционално кресчендо от актьорите, присъждаме наградата за режисура на Яна Титова за филма ДИАДА.

Награда на град Варна

За незабравима дебютна роля, изпълнена с енергия и страст – наградата на Варна получава Маргарита Стойкова за филма ДИАДА.

Специална награда на журито за пълнометражен филм

Специалната награда на журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза” е за Георги Дюлгеров. За огромния му принос към българската кинокултура, за майсторството му, за трайното му присъствие и подкрепа на поколения млади кинотворци, и за вдъхновението, което дава на всички нас. Както и за постоянните му усилия за преосмисляне на българската история с уважение, без популистко патриотарство – особено значителни в съвременния контекст.

Голямата награда Златна Роза за пълнометражен игрален филм

За смелостта да гледат действителността право в очите, да назовават нещата с истинските им имена, за режисьорската проницателност, за премислените сценарии, за динамичната операторска работа, и за поразителното актьорско майсторство – на главните героини и целия ансамбъл, присъждаме голямата награда „Златна Роза“ на УРОЦИТЕ НА БЛАГА и ДИАДА.

 –

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *