През изминалата седмица се появи трейлър на най-новия филм на Рюсуке Хамагучи Evil Does Not Exist, чиято премиера беше в програмата на Венецианския филмов фестивал, а реакцията на журитата бе забележителна – филмът получи Голямата награда (втория по значимост приз след „Златния лъв“) и наградата на ФИПРЕССИ, връчвана от Международната федерация на филмовите критици.

След сериозния успех на предишния филм на 44-годишния Хамагучи Drive My Car (с три награди от Кан, три номинации за „Оскар“ и награда за най-добър международен филм, над 90 приза и повече от 100 номинации в цял свят) всеки следващ негов проект се очаква с внимание и нетърпение. Потопете се в тихата съзерцателност на тази драматична история – трейлърът е от любимите ни, които не издават (почти) нищо от сюжета на Evil Does Not Exist.

Допада ни цитата от Screen International, който е използван в този трейлър – „един поглъщащ филм, изпълнен с безмълвна сила“. Сюжетът проследява неизбежните промени, предизвикани от настъпването на все по-агресивното настояще, в едно малко населено място край Токио. В актьорския екип участват Хитоши Омикя, Рю Нишикава, Рюджи Косака, Аяка Шибутани, Хазуки Кикучи и Хироюки Миура. Ето как е представен филма в официалните материали на Венецианския фестивал:

Такуми и неговата дъщеря Хана живеят в Мизубики, малко населено място в близост до Токио. Подобно на поколенията в семейството им преди тях, те живеят скромно и в съзвучие с циклите и реда на природата. Един ден жителите на селото научават, че има план да бъде построен шикозен къмпинг в близост до дома на Такуми, като идеята е да се предложи на жителите на големия град възможност за „бягство“ към природата. Когато двама представители на компанията от Токио пристигат за среща в селото, на всички става ясно, че този проект ще повлияе катастрофално на местното водоснабдяване. Неправилно преценените намерения на агенцията застрашават екологичния баланс на региона и начина на живот на населението там, а всичко, което се случва впоследствие, променя кардинално живота на Такуми…

До момента Evil Does Not Exist е бил представян в Торонто, Калгари и Ванкувър през септември, както и на фестивала в Хайфа; на 4 октомври бе и премиерата му в програмата на фестивала в Ню Йорк, а този вторник предстои да бъде представен и на Лондонския филмов фестивал. Ето какво споделя режисьорът Рюсуке Хамагучи по време на световната премиера на филма във Венеция:

Идеята за този филм се роди когато композиторката Ейко Ишибаши ме помоли да заснема визуални образи за изпълнението на нейната композиция Gift. Впоследствие Ейко и приятелите й ми помогнаха да доразвия темата и да заснема филма. Този свободен начин на работа ме изпълни с енергия. След края на снимките, аз вече знаех, че съм успял да уловя връзката между хората и природата и добавих към усещането за цялост и красивата музика на Ейко Ишибаши. Много се надявам публиката да усети жизнената сила на образите, която струи от природата и музиката…

Разпространители на филма за САЩ са Sideshow & Janus Films и сме сигурни, че ще направят всичко необходимо да бъде представен достойно пред комисиите за определяне на оскаровите номинации до края на годината. Оставаме с надежда да имаме възможност за среща с новата творба на Рюсуке Хамагучи на голям екран и у нас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *