Когато младият Джордж Ромеро прави Нощта на живите мъртви през 1968 г., зомбитата общо взето не съществат така, както ги познаваме днес. Влиянието на хорър поредицата, състояща се от шест филма, всички режисирани от Ромеро, е толкова безгранично, че дори смъртта му през 2017 няма да спре финалният му проект да бъде осъществен. Недоволен от края, предоставен от Оцеляването на мъртвите, Ромеро написва трийтмент с Паоло Зелати, предоставящ завършек на елементи от Земята на мъртвите. За съжаление Ромеро ни напусна, преди да успее да режисира този последен филм, но съпругата му Сузан Ромеро започна работа върху проекта наново през 2021 и Зелати e довършил вече започнатия сценарий заедно с Джо Нетър и Робърт Лукас.

Филмът се нарича Twilight of the Dead и се доближава все повече до реалност – продукцията се очаква да започне към края на 2023 и вече намери режисьора си. Брад Андерсън, известен с драмата The Machinist и интересния хорър Session 9, ще поеме проекта – една неспорно голяма стъпка напред за него, имайки предвид, че от доста време не е имал релевантен филм.

Относно вълнението му за филма, Брад Андерсън сподели следното:

Класиката на Джордж Ромеро Нощта на живите мъртви от 1968 г. е може би първият истински филм на ужасите, който бях гледал, и неговата шокова стойност, социалната му значимост и дори начинът, по който е направен, са изключително вдъхновяващи за мен. Twilight of the Dead също е филм за зомбита, в който хвърчат крайници и се търкалят глави, но също така и филм за социална трансформация, който задава въпроса: Какво е да си човек? Това е филм на ужасите със „сърце“ и, смея да твърдя, с надежда.

Всичко това ни звучи като достойна нагласа, с която режисьор да поеме наследството на може би най-великия хорър франчайз, и все пак няма да сме спокойни, преди да видим самия филм. Андерсън от известно време е режисьор само на филми, които изцяло „не съществуват“ – от Stonehearst Asylum през Beirut до най-новия му Blood – и не сме сигурни, че можем да му се доверим с артистичните амбиции на Живите мъртви.

И все пак няма да бъдем твърде скептични, защото се надяваме Twilight of the Dead да ни изненада приятно, а и мислим, че духът на създателят на поредицата може да се окаже твърде неизличим, за да се получи безинтересен филм. Самата Сузан Ромеро ни увери в същото в интервю с The Hollywood Reporter: „Това е филмът, който е искал да направи. И макар че някой друг ще поеме режисьорската щафета, това е в голяма степен филм на Джордж А. Ромеро.“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *