Само няколко месеца след като Уес Андерсън ни представи Астероид Сити, който (за някои от нас) е сред любимите ни филми за годината, режисьорът се завръща с ново предложение, макар и в малко по-различна форма. The Wonderful Story of Henry Sugar, чиято премиера бе на тазгодишния филмов фестивал във Венеция, е 37-минутна адаптация на едноименния кратък разказ на легендарния детски писател Роалд Дал. Макар и да звучи като по-незначителен проект, всички реакции досега всъщност потвърждават, че Андерсън е направил още една крачка напред в стилистичните си развития. 

Оригиналният разказ разглежда живота на богаташ, който научава за съществуването на човек, способен да вижда без очи. С негова помощ той получава умението да вижда през карти и веднага започва да мами в любимите си казина. Андерсън е използвал този материал за да създаде най-сложната си наративна структура досега, в която навлизаме в няколко различни нива на „разказ в разказа“ по съвсем нови начини, детайлите за които са ни все още неясни. Всички отзиви на този етап обещават интересен прочит на този нестандартно трезвен и милостив разказ на Дал, което звучи обещаващо за феновете на Андерсън.

Но ако това не беше достатъчно, режисьорът разкри на пресконференцията, че Henry Sugar ще бъде само първият от цяла поредица Роалд Дал филмчета, които той ще направи за Netflix (и най-вероятно вече е заснел). Андерсън все пак е отговорен за може би най-добрата адаптация на автора (Фантастичният господин Фокс), така че е изключително вълнуващо да видим, че влага толкова стремглава креативна енергия в цяла нова вълна проекти, базирани на кошмарната, остроумна магия на Дал. За целта режисьорът е сформирал малка актьорска трупа, която поема роли във всяка история, макар че на този етап знаем само кастинга в Henry SugarБенедикт Къмбърбач (самия Хенри Шугар), Бен Кингсли (който ще бъде слепия човек), Ричард Айоаде и Дев Пател (докторите, отговорни за Кингсли), Рупърт Френд и може би най-любопитно – Рейф Файнс като самия Роалд Дал, който ще бъде обединяващият елемент в различните части на тази антология. 

Другите разкази, които ще бъдат адаптирани, са:

The Swan – част от Хенри Шугар колекцията; разказва за двама побойници, които тероризират училищния смотаняк с новата си пушка, което води до смъртта на красив лебед;

Poison – развиваща се в Индия по време на британското владичество, историята е циничен фарс, в който британец твърди, че змия се е настанила на корема му под завивките, докато спал, и приятеля му, заедно с индийски доктор, се опитват да го спасят, докато не осъзнават, че змия всъщност няма;

The Ratcatcher – един ловец на плъхове има необичаен метод за третиране на тези гадини.

Всички тези филмчета са част от огромната сделка, която Netflix направи със семейството на Роалд Дал за произвеждането на множество проекти по творчеството на автора, и макар и да сме разочаровани, че Уес Андерсън е направил тези творения за стрийминг, всичко останало ни се струва като възможно най-доброто оползотворяване на тази възможност. Радваме се, че режисьорът е направил късометражни филми, вместо да разтяга съдържанието на кратките разкази. Но особено много се вълнуваме, че Андерсън отново работи с Рейф Файнс, който направи една от най-великите роли в негов филм в Гранд хотел Будапеща, и че ролята му като автора, присъстващ в собствените си адаптации, звучи като един от най-интересните, Уес-Андерсънови мета-наративи, който тук ще се развие в продължение на цялата антология. 

The Wonderful Story of Henry Sugar ще дебютира в Netlix на 27 септември. Останалите филми очакваме да видим през 2024 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *