Когато последно писахме за The Caine Mutiny Court-Martial, финалния филм на Уилям Фридкин, бяхме развълнувани, че реакциите от Венеция бяха положителни. За нас бе разочарование, че Showtime го закупиха и планират да го пуснат директно в стрийминг платформата си като най-обикновен телевизионен филм. Сега получаваме първи трейлър към проекта и с огорчение трябва да признаем, че действително изглежда като най-обикновен телевизионен филм.

Вижте трейлъра тук:

Не сме изгубили надеждата си, че някои от мненията, споделени от критиците във Венеция, все още биха могли дас е окажат верни. Все пак нищо в трейлъра не намеква, че The Caine Mutiny Court-Martial ще бъде драматургично неиздържан или че актьорите, сред които има истински драматични таланти, няма да могат да държат вниманието ни. Това, с което разполагаме, е евтино телевизионно промо, по-което не може да се съди крайния продукт. Ясно е, че филмът ще бъде особено театрален, а в подобни случаи качествената режисура е въпрос на финес, какъвто няма как да видим от маркетинга, но вярваме, че можем да видим от Уилям Фридкин.

И все пак има нещо толкова телевизионно в плоското осветление, в клишираното за този жанр темпо на диалога, в пластмасовите декори. Кийфър Съдърланд изглежда играе героя си с някакви говорни тикове, което въобще не ни обнадеждава. Като цяло ни натъжава да си мислим, че докато негови съвременници като Скорсезе, Спилбърг и Копола все още получават възможността да правят големи проекти, Фридкин е успял едвам да сглоби една генерична ТВ драма с минусов бюджет преди да ни напусне. И все пак не се съмняваме в него, а в системата, която пренебрегва великите си творци, така че до последно ще очакваме The Caine Mutiny Court-Martial.

Официалният синопсис на филма гласи:

В началото на военноморски процес Барни Грийнуолд, скептично настроен морски адвокат, неохотно се съгласява да защитава лейтенант Стив Марик, първи офицер от флота, който е поел контрола над кораба „Кейн“ от властния му капитан лейтенант Филип Франсис Куиг по време на силна морска буря в неприятелски води. С напредването на процеса Грийнуолд става все по-загрижен и се пита дали събитията на борда на „Кейн“ са били истински бунт или просто смели действия на група моряци, които не са имали доверие на нестабилния си лидер.

The Caine Mutiny Court-Martial e режисиран от Уилям Фридкин (Френска връзка, Заклинателят, Да живееш и умреш в Ел Ей) по пиесата на Херман Уък. В ролите участват Кийфър Съдърланд, Джейсън Кларк, Джак Лейси, Моника Реймунд, Ланс Редик, Лиус Пулман и др.

Премиерата е 6 октомври по Showtime.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *