Отдавна се е превърнало в традиция за Вим Вендерс да излиза извън обичайните формати, когато темата на филмовия разказ предполага реализирането на някое предизвикателство. Вероятно помните, че за Пина, освен десетилетията подготовка, му бяха нужни и специални олекотени камери, с които да заснеме уникалната хореография и да реализира мечтата си за пресъздаването на танцувалните разкази на легендарната Пина Бауш в триизмерен образ.

През тази година Вендерс представи друг свой документален филм – Anselm, посветен на творчеството на прочутия немски творец Анселм Кийфър, който от 1991 година живее и работи във Франция и се счита за един от най-важните и влиятелни артисти, работещи днес. Изложби с живопис, скулптури, рисунки и инсталации са представяни в целия свят през последните десетилетия, много негови творби са част от най-престижните държавни и частни колекции.

След като критиците твърдят, че Вендерс е надминал себе си и този негов нов филм превъзхожда като творение дори Пина, може би ще трябва да се доверим на суперлативите и да изчакаме шанс за среща с Anselm в триизмерния свят на кинозалите. За да бъде усещането за потапяне максимално реалистично, опитният режисьор съчетава 3D-образите с резолюция 6K. Ето и детайлите от синопсиса на филма:

Вим Вендерс създава портрет на Анселм Кийфър, един от най-иновативните скулптори и художници-провокатори на нашето съвремие. Филмът представя творбите на този уникален автор, които са плод на размисъл за човешкото съществуване и цикличността на историята, вдъхновени от проза, поезия, философия, наука, митология и религии. На Вендерс са му необходими две години, за да проследи пътя на Кийфър от родната му Германия до настоящия му дом във Франция, като пресъздава уникалната връзка между различните фази от живота на артиста и начина, по който те се отнасят към неговото творчество в продължение на повече от пет десетилетия.

След световната премиера на филма Anselm в Кан, където бе показан и най-новия игрален филм на режисьора Perfect Days, с номинация за „Златна палма“ и с две награди – за най-добър актьор (Коджи Якушо) и приза на Екуменическото жури, Вим Вендерс може да се насочи към следващ предизвикателен проект, докато световните разпространители на филмите му финализират възможности да бъдат видени те на голям екран (и в 3D) по света – не само на фестивални прожекции.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *