Доста време мина, откакто сме споменавали Ейва Дюверней във връзка с пълнометражните й филми Selma и Гънка във времето, но съчетавайки умело продуцентски и телевизионни ангажименти, тя вече е готова със следващия си проект Origin.

Вдъхновението за създаването на този киноразказ е живота на носителката на „ПулицърИзабел Уилкерсън, автор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ за 2020 година „Каста: Коренът на нашето недоволство“. Самата Дюверней продуцира филма и пише сценария на сюжета, който проследява пътуването на Уилкерсън – както изглежда от трейлъра, символично във времето и реално в пространството, за да търси детайли в различните култури, които да оформят творението й.

Главната роля в Origin е поверена на номинираната за „Оскар“ (за ролята й в King Richard) Онжаню Елис-Тейлър, нейни партньори са актьорите Джон Бърнтал, Нийси Наш-Бетс, Вера Фармига, Одра МакДоналд, Ник Оферман, Блеър Ъндъруд, Фин Уитрок, Джасмин Сифас-Джоунс и Кони Нилсен. Ето какво гласи синопсисът на книгата, издадена миналата година в България от Grant Cardone:

Красиво написана, оригинална и проникновена „КАСТА – Коренът на нашето недоволство“, отваря очите ни за това, което се крие под повърхността в живота на обикновения човек в Америка и не само… Уилкерсън трябва да превъзмогне огромна лична трагедия и в същия момент решава да започне своето глобално изследване – въпреки колосалния мащаб на нейния проект, тя открива красота и смелост навсякъде по света и ги събира в една от книгите, оказали се изключително важни за съвременното американско общество.

Филмът на Дюверней беше представен премиерно във Венеция, където режисьорката се оказва първата афро-американка, чиято творба се състезава в основния конкурс на най-стария, 80-годишен фестивал в света, и в програмата на фестивала в Торонто. Все още разпространителите от NEON не са обявили кога предвиждат да го пуснат на голям екран в Щатите, но със сигурност ще се съобразят с условията на Академията за предстоящия сезон на номинациите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *