Филмовият фестивал във Венеция все още бушува и всяка една премиера е по-вълнуваща от предишната. Дотук видяхме възторг за Poor Things на Йоргос Лантимос, положителни реакции за Priscilla на София Копола и Evil Does Not Exist на Рюсуке Хамагучи и по-смесени, но пак значително позитивни отзиви за The Killer на Финчър и Maestro на Брадли Купър. Но една изключително приятна изненада за нас бе топлото посрещане на The Caine Mutiny Court-Martial, финалния филм на великия Уилям Фридкин, който почина на 7 август, по-малко от месец преди премиерата на финалното му произведение. Фридкин не бе режисирал филм от 12 години (последното му предложение бе Killer Joe, който си има сериозни фенове в нашите редици, но според други не е на нивото, което бихме искали да видим от режисьора) и не бяхме сигурни какво можем да очакваме. Все пак дори и на стари години много режисьори да са в разгара си, щом става въпрос за легендарни интервюта и изказвания (на които Фридкин бе кралят), не винаги успяват да се разгърнат творчески както някога. 

Но ако можем да се доверим на критиците, които гледаха The Caine Mutiny Court-Martial във Венеция, то Фридкин ни най-малко не ни е напуснал с недостойнство. Говори се, че филмът е силна, интригуваща драма с интересни идеи за присъствието на войната и закона в съвремието. Фридкин тук адаптира едноименната пиеса на Херман Уък, която и преди е била екранизирана, и то от не кой друг, а великия Робърт Олтман, но подходът му е да модернизира историята, поставяйки я в сенките на Войната срещу тероризма. The Caine Mutiny Court-Martial разказва за военноморски офицер, който бива изправен пред военния съд, задето е извършил бунт, като е отнел властта на капитана си, показващ знаци за нестабилност – сюжет, изпълнен със смисъл, щом бъде поставен в модерен контекст. За Фридкин адаптацията на театър не е чуждо нещо (а и самата сцена му е позната – до последните си дни режисьорът поставяше опери из целия свят), така че сме сигурни, че новият му филм се възползва максимално от ограниченията на пространството си (съда), за да изгради вълнуваща, старомодна драма. 

Това, което ни радва значително по-малко, е новината за премиерата на филма, която ще бъде ексклузивно в стрийминг платформата Paramount+ на 6 август, а както и в Showtime от 8 август. За интернационални територии (т.е. извън САЩ), филмът ще бъде достъпен в Paramount+ на все още неизвестна дата, но за съжаление платформата все още не е налична в България. Разочаровани сме, че финалният поклон на един от великите американски режисьори няма да може да бъде преживян на кино, а за сметка на това ще бъде захвърлен в някоя платформа като поредния телевизионен филм. Най-вероятно The Caine Mutiny Court-Martial нямаше да съществува под други обстоятелства, така че няма да се оплакваме твърде много, но определено новината ни остави лош вкус в устата.

Showtime споделиха и няколко изображения от филма, които показват най-важните актьори в действие:

The Caine Mutiny Court-Martial e режисиран от Уилям Фридкин по пиесата на Херман Уък. В ролите участват Кийфър Съдърланд, Джейсън Кларк, Джак Лейси, Моника Реймънд, Луис Пулман и Ланс Редик, който също почина по-рано тази година. 

Премиерата е на 6 август по Paramount+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *