Почти две години минаха от споменаването на новия проект на Хуан Антонио Байона – Society of the Snow, посветен на трагичната катастрофа, прочута като Miracle of the Andes. Филмът вече е готов и именно с него ще бъде закрита официалната програма на фестивала във Венеция 2023. Продуценти на проекта са Netflix и в мрежата се появи първи тийзър.

Изглежда като свръх-сериозно предизвикателство да снимаш в екстремни снежни условия, а за резултата нямаме съмнения – сигурни сме, че ще спира дъха на зрителите. Society of the Snow е създаден по книгата на уругвайския автор и журналист Пабло Виерси „La Sociedad de la Nieve“ – разказ за катастрофа на полет 571 на уругвайските въздушни сили, с който е пътувал отбор по ръгби към Сантяго, Чили, за да изиграе планиран мач с един английски тим.

Трагедията се случва на 13 октомври 1972 година. В самолета са били 45 души – екипаж и пасажери, сред които 19 ръгбисти, членове на техните семейства, приятели и фенове. Някои от тях умират незабавно в момента на катастрофата, други – след дни, вследствие сериозните рани и загуба на кръв. Оцелелите 29 души се оказват тотално неподготвени за реалността в ледената планина. Осем дни след инцидента търсенето на оцелели е прекратено заради суровите условия. С настъпването на по-топлите летни дни, 72 дни по-късно – на 23 декември, последните 16 души от хората в самолета са спасени и новината незабавно обикаля Земята…

Напомняме, че Netflix ще представи във Венеция и новите филми на Дейвид Финчър, Брадли Купър, Пабло Лараин. Ще се ослушваме за отзиви и коментари, като най-вероятно около премиерата на Society of the Snow на 9 септември, когато се раздават наградите на най-стария филмов фестивал в света, ще стане ясно кога ще може да бъде видян филма и в стрийминг платформата от „простосмъртните“ киномани.

Society of the Snow е завръщането на Хуан Антонио Байона (The Orphanage, Невъзможното, Часът на чудовището, Джурасик свят: Рухналото кралство) към испаноезичното кино – той е автор на сценария, заедно с Бернат Вилаплана, Николас Касариего и Хайме Маркес. В ролите са Енцо Вогринчич, Агустин Парделя, Матиас Рекалт, Естебан Билярди, Диего Вегеци, Фернандо Контиджиани Гарсия, Естебан Кукуришка, Рафаел Федерман, Франциско Ромеро и др. Продуценти са Байона, авторът на книгата Виерси, както и Сандра Хермида, заедно с Белен Атиенца. Музиката е дело на великолепния Майкъл Джакино, носител на „Оскар“ за В небето.

Премиерата е на 9 септември във Венеция.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Хмммм.. кому е нужен този римейк. По принцип харесвам Байона, прави хубави и качествени филми и не се съмнявам, че и тук ще подходи сериозно и качествено по темата, която е ясна. Оригиналния филм на Франк Маршал с Итън Хоук и големия Джон Малкович като разказвача си е направо класика. И е един от най-добрите филми на 90-те. Този филм едва ли ще го настигне по каквито и да е било показатели въпреки качествата на Байона, с изключение на специалните ефекти. Просто не виждам никакъв смисъл от този филм. Ще бъде ъпдейтната версия на стария в ефектите. Като цяло съм противник на римейките особено римейките на килограм, но не съм изцяло против. Понякога, но само понякога в редки случай римейките са по-добри от оригинала или се превръщат в шибана класика. За пример Нещото на Джон Карпентър, който просто няма равен. Опитам се да кажа, че има филми, които просто не се нуждаят от римейк или нова версия. Тази история е точно такава. Спомням си, че преди години имаше новини по темата да се прави римейк на Шотландски боец (Моля ви се, това е несериозно)! Просто има филми, които не трябва да се пипат. И този е точно такъв. Затова и не виждам смисъл от точно този римейк. Ако го правят за мангизи, ясно, а всъчшност какво друго остава. Учудвам се, че автора на статията не спомена и една дума за оригинала в новината, което ме навежда на мисълта, че или не знае за него (което означава, че Светли трябва да се пенсионира и да не се занимава с кино изобщо) или по-скоро го прави с цел точно за да се избегнат сравненията. Не се съмнявам, че филма ще е хубав, ама… едва ли ще бие оригинала….

    1. Не си много прав в случая, защото това е филм по книга, тоест адаптация. И реално е трети филм по темата, което прави и филма на Маршал римейк по твоя критерий.

    2. ПП: Забравих да вметна, че при първите два филма още не е имало книга, което реално доста отличава този филм от тях, но това са технически подробности 😀

  2. Изглежда като свръх-сериозно предизвикателство да снимаш в екстремни снежни условия, а за резултата нямаме съмнения – сигурни сме, че ще спира дъха на зрителите…
    Това ме навежда на мисълта че автора на статията не знае, че съществува филм по темата. П.П. Без лоши чувства, че на вас по принцип ви е плитко обиждалото, което говори за много други неща, но това е друга тема.