Кристофър МакКуори и Том Круз сякаш от цяла вечност правят филми заедно. Откакто се обединиха за „Операция Валкирия“ през 2008, МакКуори е бил сценарист на много филми на Круз („На ръба на утрешния ден“, „Мумията“, „Топ Гън: Маверик“), и режисьор на най-добрите му екшън предложения („Джак Рийчър“, „Мисията невъзможна: Престъпна нация“, „Мисията невъзможна: Разпад“). За МакКуори това е почти цялата му кариера, за Круз – само една част от нея. Но и за двамата, тази колаборация идва в ключов период от животите им, в който започват да изграждат начина, по който светът ще ги запомни. Именно затова е толкова интересно, че привидно нямат никакво желание да прекратят връзката си скоро.

В интервю за подкаста „Light the Fuse“ (посветен на „Мисията невъзможна“), Кристофър МакКуори загатна, че той и Круз вече работят върху следващия си проект – „по-мрачен“ филм, който ще изкара звездния актьор от зоната му на комфорт:

Няма да има нито фитили, нито самолети. О, това не е вярно. Ще има няколкото самолета. То е нещо, което сме обсъждали от доста дълго. Доста е далеч от това, което сте свикнали да виждате от Том. От типа неща е, които аз много обичам. Определено е малко повече в моята зона. И все пак взима всичко, което сме научили по време на това пътешествие, а именно да правим филми, които са все повече и повече за емоция и емоционални преживявания. Точно това усещате, когато гледате „Топ Гън“ – как аз и Том ви изстискваме за всяка възможна емоция. Сега влагаме това в нещо по-мрачно.

Не можем да не се вълнуваме за подобен проект, имайки предвид поредицата от огромни успехи, които са имали това дуо през последните 10 години. Кристофър МакКуори не просто направи може би най-добрия филм (засега) от най-добрата екшън поредица („Разпад“), но и ни обещава още два масивни спектакъла, черпещи вдъхновение от класическите Холивудски епоси („Пълна разплата – част първа & втора“). Той е абсолютен класицист, който превръща екшън филмите в опери и следва най-базисните ни инстинкти за наратив, изграждайки прецизни екшън-истории с определена степен на човешка драма в сърцето си. Именно това прави и колаборацията му с Том Круз толкова плодородна – актьорът също се опитва да прави класическо кино в рамките на модерните изисквания за една Холивудска суперзвезда. И ако този филм наистина е по-малък и по-мрачен, то най-накрая можем да видим завръщането на този МакКуори, който ни предостави „Пътят на оръжието“ и „Джак Рийчър“, и на този Круз, който промени себе си във филми като „Магнолия“, „Collateral“, „Война на световете“ и дори „Tropic Thunder“.

Tom-Cruise-mac1

И въпреки всичко това, не можем и да не отбележим, че МакКуори е работил само върху три проекта без Круз от 2008 насам, всички от които са сравнително неуспешни. И както самият той намеква в цитата по-горе, филмите им основно не са били в „зоната“ на МакКуори – авторът на тези филми е Том Круз, а режисьорите са изключително ключови, талантливи колаборатори, които обаче нямат особено силен креативен глас. Звездата някога работеше само с топ режисьори, които имаха свободата да го използват както си поискат (Спилбърг, Кубрик, Андерсън, Ман, Скорсезе, Копола, Стоун, Полак, Левинсън и братята Скот), и дори вложи същото креативно разнообразие в собствената си екшън поредица (първият филм е мелодраматичен трилър изцяло в стил Де Палма, след което Джон Ву, Джей Джей Ейбрамс и Брад Бърд всички оставиха своя отпечатък, правейки напълно различни филми), но днешно време вижда себе си почти ексклузивно като екшън звезда и избира колаборатори, които да издигат само и единствено него – Едуар Зуик, Джоузеф Козински, Дъг Лайман.

В момента Кристофър МакКуори е може би най-високопрофилният от тези режисьори и връзката му с Круз е най-задълбочена, така че се надяваме, че чрез новият си филм, той ще може да го накара да се потопи в нови води. Колкото и да обичаме последните им няколко филма и да очакваме предстоящите им, смятаме, че и двамата могат да бъдат още по-полезни на филмовата индустрия, ако излязат от зоната си на комфорт. Все пак те са едни от малкото, които могат да си позволят да го направят на толкова високопрофилно ниво.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. За „по-мрачен“ бих признал бъдещият филм,ако е и с R -рейтинг ,ама Томчо Круз май не сме го виждали в такъв напоследък,така че…

    1. мисля, че е възможно, но не е даденост.
      обаче мрачен не значи само R. War of the Worlds е най-мрачният му филм сигурно, а той е PG-13.

    2. О,наясно съм,че не значи,но би помогнало доста 😉