Колкото и противоречия да продължава да провокира (в нечии представи за съвременната реалност) Уди Алън, той е безспорен майстор на киното, извоювал си това признание с десетки уникални филмови творби. Може създаваното от него в последните години да не е на висотата на очакванията на хилядите фенове по света, но упоритостта му е всеизвестна, както и способността му да превърне „изгнанието“ в източник на нови вдъхновения.

След Сан Себастиан и Фестивала на Рифкин следва Венеция и представяне на новия Уди Алън-филм Coup de Chance. Упрекван в недалновидност с поканите, отправени към Алън и Роман Полански за участие в програмата на най-стария филмов фестивал в света, неговият директор Алберто Барбера репликира с простата констатация „Не виждам къде е проблемът?“ За него е достатъчен фактът, че тези режисьори имат нови филми – и очаква те да ги представят именно на неговия фестивал. Какви ще са отзивите след премиерите им – това ще зависи от качествата на филмите и от предразсъдъците (или липсата им) в главите на зрителите.

Някак нереално изглежда, че буквално след няколко месеца Уди Алън ще навърши 88 години. При все авторитетната си възраст и сериозния жизнен опит, той все още не може да „преработи“ вечната теми за непостоянството на чувствата, изневярата на сърцата и неустоимото привличане, което хората изпитват един към друг, особено „към друг“, и то когато вече са сключили някаква форма на брачен съюз с „някой друг“. Ето какво гласи официалният синопсис на Coup de Chance:

Фани и Жан имат всичко, те са идеалната двойка – двамата са успешни професионалисти, живеят във величествен апартамент в аристократичен квартал на Париж и изглеждат също толкова влюбени, колкото са били при тяхната първа среща. Но когато по случайност пътищата на Фани и гимназиалния й приятел Ален се пресичат отново, тя е обсебена от увлечение по него. Много бързо двамата стават все по-близки…

Какво се случва след тази среща?! Със сигурност може да очакваме мистерия, както е ясно от трейлъра – изневяра, а може би и престъпление… Ролите във филма са разпределени между Лу де Ладж, Валери Лемерсие, винаги чудесния Мелвил Пупо, Нилс Шнайдер, Грегори Гадебоа, Елса Зилберщайн, Сара Мартинс и Барбара Гонага. Визията отново е дело на легендарния оператор Виторио Стораро, а сценарист и режисьор е Уди Алън.

Coup de Chance ще се появи в разпространение във Франция непосредствено след премиерата му във Венеция – 27 септември 2023 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Финалът на трейлъра е безценен…
    This guy really thinks he wants to know …when the less he knows the better, for his own sake.
    But then again – as soon as we know what we think we wanted to know, we question our wisdom in wanting to know it…
    Are we happier knowing or not knowing ?