Още един филм, който разчита на великолепен актьор за двигател на действието и който е вдъхновено от реални събития, ще се появи на екран в края на лятото. Заглавието му е простичко и красноречиво – Golda. Режисьорът Гай Натив, който е носител на „Оскар“ за късометражния си филм Skin, пресъздава тегобите и премеждията, през които преминава израелската министър-председателка Голда Меир в опит да се справи с кризата, предизвикана от Войната от Йом Кипур през 1973 година, а главната роля е поверил на уникалната майсторка на превъплъщенията Хелън Мирън.

Вече сме виждали как изглежда Мирен като Голда, но в мрежата вече има нов трейлър на Golda, който ни предлага допълнителен поглед към изпълнението на актрисата и дава малко по-добра представа какво можем да очакваме от филма.

Като всеки ръководител на правителство, Голда Меир се стреми да действа в защита на своята държава и народ и да се противопостави на внезапното нападение от страна на Египет и Сирия. То започва на деня Йом Кипур – 6 октомври, а военните действия продължават 19 дни, като се водят на Синайския полуостров и Голанските възвишения, окупирани от Израел по време на Шестдневната война от 1967 година. В коалицията на арабските страни, които подкрепят нападателите, влизат също Йордания, Ирак, Саудитска Арабия, Либия, Тунис, Алжир, Мароко, а всички те получават подкрепата и на Куба и СССР. Благодарение на посредничеството на американския държавен секретар Хенри Кисинджър се стига до прекратяване на войната и последвали споразумения през 1974-75 година. Това са години на сериозни изпитания за всички политици, а още през пролетта на 1974 година Голда Меир подава оставка и умира от рак четири години по-късно в Йерусалим.

От видяното не се съмняваме, че Хелън Мирън се справя великолепно с поетата от нея задача, филмът е конструиран като изпълнен с напрежение трилър, а упреците към екипа за това, че не са избрали актриса-еврейка за ролята доказва, че националистки предразсъдъци могат да бъдат открити винаги и навсякъде. В актьорския екип участват още Камий Котин, Зед Йосиф, Клодет Уилямс, Лиев Шрайбър (в ролята на Кисинджър) и др.

Премиерата на Golda беше през февруари в програмата на Берлинале, като се очаква да се появи в разпространение по кината в Израел и САЩ на 24 и 25 август, през септември – и в други държави по света.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *